Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Загубата на апетит при хронично сериозно заболяване като злокачествен тумор или друга хронична органна недостатъчност е много чест симптом. Болните сякаш загубват вътрешния си сигнал за глад и забравят да се хранят, а това често се засилва и от оплакванията (тежест, гадене, болка, подуване на корема), които имат след ядене, отпадналостта и депресията.

Причината вероятно е в нарушена регулация на апетита в хипоталамуса в мозъка. Потискат се стимулиращите апетита вещества, отделяни от рака. Същевременно пък те усилват ефекта на факторите, намаляващи апетита и създаващи чувство за ситост.

Правилният подход предполага първо да се оцени степента на анорексия (кахексия), за да се планира лечението. Дава се съвет за промяна в режима на хранене - по-често да се приема по малко храна, да се комбинира с гледане например на телевизия. Важно е да се избягват кухненски миризми, да се направи диетична консултация, да се приемат течни хранителни добавки, разработени за такъв тип пациенти.

Лекарственото лечение трябва да се води от онколог с опит в палиативните грижи.

В процеса на уточняване на ролята и значението в лечението на анорексията при онкоболните са аминокиселинни вливания, Омега-3-мастни киселини, нестероидни противовъзпалителни лекарства, анаболни агенти, леки физически упражнения и консултации със специалист по храненето.

След операция от рак и въобще при онкологични заболявания най-подходящи са витамините, които, естествено, се съдържат в плодовете и зеленчуците и в качествената прясна храна. Ако храненето е балансирано, здравословно, с превес на пресни плодове, зеленчуци, ядки, зърнени, бобови, житни - не много преработени храни, то организмът има възможност да получи достатъчно витамини, минерали, ензими и калории от храната. Те са по-надеждно усвоими и много по-полезни. Синтетичните витамини се прилагат по-скоро с лечебна, отколкото с профилактична цел при определени показания.

Данните за прилагането на витамин В12 и фолиевата киселина профилактично при солидните тумори са противоречиви, но надделява мнението, че има риск тези лекарства да стимулират туморния растеж, затова не се препоръчва самолечение с тях. По-добре е да се приемат прясна храна и кълнове, богати на естествени витамини.