Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Има разлика в типа на препоръчителната диета с цел профилактика от развитие на рак и диетата по време на химиотерапия.

При профилактиращата диета се препоръчват богати на целулоза и фибри храни, бедни на животински мазнини. Необходимо е да има акцент върху пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, млечните продукти и крехките бели меса и морски дарове, с балансиран внос на калории. За развитието на рака са необходими понякога години и затова е важно този здравословен тип хранене да стане предпочитаният, обичаен начин на хранене.

По време на активно противораково лечение с химиотерапия организмът е поставен в екстремални условия и от болестта, и от лечението. От една страна, бързо трябва да се очиства, от друга - бързо трябва да възстановява силите си до следващия курс.

Храната трябва да бъде разнообразна, балансирана, качествена, калорична. Препоръчва се да е без много подправки, без запръжки, по-скоро студена кухня - млечни храни, таратор. При проблеми с дъвченето да се пасира. Плодовете и зеленчуците може да се приемат и под формата на прясно изцедени сокове. Мазнините може да не се ограничават - масло, сметана, малко по-тлъсто месо, ако болният има желание за това. Добре е любимите храни да не се дават непосредствено след курса, а след 10-ина дни, за да не бъдат намразени.

Приемането на витамините А, С и Е, които са мощни антиоксиданти, се среща често и се прави с цел да се подобрят резултатът от лечението и контролът на заболяването. Все пак към този момент няма проведено контролирано клинично проучване, което да представи солидни и неопровержими научни доказателства за това, че специфични диетични хранителни добавки в комбинация имат ефект в излекуването на рака.

Витамин А би могъл да причини прогресиране (тласък) на бавно развиващ се рак на простатата. Освен това може да повиши честотата на рак на белия дроб сред високорискови групи. Затова трябва да не се превишава препоръчаната дневна доза. Ако се взема по-висока доза, се развива свръхнатрупване - хипервитаминоза А.

Витамин С е широко известен и използван витамин. Проведените рандомизирани клинични проучвания не успяха да докажат клинично предимство при лечението на рака. Няма научни доказателства да се приема витамин С през устата във високи дози.

Витамин Е е антиоксидант с усилващ ефект върху имунитета и неутрализира канцерогенните нитрозамини в стомаха (предпазва от рак на стомаха). Все още не са много окончателни резултатите от клиничните проучвания.

Витамин Е може да предпази от прогресия бавно развиващ се рак на простатата, а също и риска от развитие на рак на хранопровода и стомаха. Да се внимава, тъй като може да доведе до намаляване на броя на тромбоцитите.