Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на шийката на матката (цервикален рак) е сред най-честите, атакуващи жените - 6% от всички злокачествени заболявания.

Честотата е по-висока при жени с анамнеза за прекарани в миналото сексуално предавани инфекции - с вируса на херпеса и човешкия папиломен вирус (HPV).

Рисковите фактори са инфектиране с човешкия папиломен вирус - подтипове с висок онкогенен потенциал, демографски фактори, лични и сексуални фактори, гинекологични фактори.

Жени, които никога не са имали НРV инфекция, не са изложени на риск от цервикален рак. Над 99% от случаите с цервикален рак са носители на ДНК от НРV. Има над 200 типа НРV в зависимост от ДНК структурата. Над 50 от тях са причинители на гинекологични инфекции и около 20 типа се свързват с развитие на цервикален рак, затова ги отделят с определението с "висок онкогенен потенциал".

Засега няма доказателства, че определянето на вида на НРV инфекцията ще повлияе ефекта от лечението на инвазивния цервикален рак. Затова рутинно в клиничната практика не се препоръчва да се изследва типът НРV, а само в клинични проучвания. При жени с цитонамазка ттт група по Папаниколау (цервикална интраепителна неоплазия) наличието на високорискови НРV серотипове повишава риска от развитие на инвазивен цервикален рак.

Заболяването се среща по-често сред по-ниските социоикономически слоеве на обществото, сред по-необразованите, сред по-възрастните и сред млади жени над 30 години.

Анамнеза за над 6 сексуални партньори повишава риска от цервикален рак до 2,2 пъти. Жени, омъжени за мъж, чиято предишна партньорка е имала цервикален рак, имат 3 пъти по-голям риск от цервикален рак.

Анамнеза за гинекологични брадавици (папиломи) повишава риска 18 пъти. Ако сексуалният партньор има рак на пениса, жената има повишен риск от цервикален рак.

Ако възрастта на първия сексуален акт е преди навършване на 18 години, релативният риск е 1,6 пъти по-голям за развитие на цервикален рак.

Тютюнопушенето увеличава риска от цервикален рак до 1,7 пъти.

Употребата на орални контрацептиви за над 10 г. води до увеличаване до 2,2 пъти на риска от развитие на цервикален рак.

Болни от СПИН и носители на НтV имат 2,5 пъти по-висок риск от цервикален рак. От 1,5 до 5 пъти по-висок е рискът от цервикален рак при жени с много раждания.

Абнормален резултат от цитонамазка по Папаниколау и документирана дисплазия се свързват с повишен риск от цервикален рак. Всички жени трябва да започнат скрининг на това заболяване още 3 г. след началото на сексуална активност или най късно на 21 г. Скринингът продължава през целия живот до 70-годишна възраст с изключение на тези, при които е отстранена матката с шийката.

Рисковите фактори за рака на маточната шийка са свързани с човешкия папиломен вирус тип 16, като инфекцията се предава по полов път. Освен това често се наблюдава при жени с хронично възпаление на маточната шийка и с дисплазия в тази зона. Диагнозата се поставя след гинекологичен преглед и вземане на цитонамазка. Може да има вагинално кървене след акт или извън менструалния цикъл, болки в кръста, загуба на тегло, оплаквания от дискомфорт в малкия таз и др.

Ако при цитонамазката се докаже III група по Папаникулау и не се лекува, може да се развие карцином.

Има връзка между появата на рака и тютюнопушенето.

Ракът на маточната шийка се среща и при млади жени - под 30 години. Може да минат и 10 и повече години между появата на дисплазията и изявата на напреднало заболяване. Понеже няма ранни симптоми, много важно е всяка жена в сексуална зрялост веднъж годишно да ходи на гинекологичен преглед с цитонамазка и цитологично изследване.