Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В голяма степен можем да се предпазим от мозъчен инсулт, ако спазваме няколко "златни правила", за да избягваме рисковите фактори.

1. Редовно да се следи и да се регулира кръвното налягане (това вече е не само възможно, а и осъществимо). Купете си апарат за измерване на кръвното налягане и го мерете сутрин и вечер! Това ще ви накара да мислите за този проблем и ще се отрази на цялото ви поведение през деня.

2. Умерен и приятен здравословен двигателен режим: Задължително минимум 30 минути дневно ходене, разходки, плуване, умерени физически натоварвания, фитнес на открито и редовен здравословен секс (най-полезното и най-здравословното нещо на този свят!).

3. Умората, тежкият физически труд не са полезни за здравето. Преумората и претоварването винаги са вредни за организма! Почивайте всеки ден общо по 1 час (най- добре в легнало и отпуснато положение на тялото) независимо с какво се занимавате и къде се намирате!

Изпотяването, задъхването и сърцебиенето са сигнал, че вече е прекрачена границата на полезното и приятното и че ако се продължи, могат да настъпят усложнения!

Изпитвайте удоволствие от всичко, което вършите и го правете, докато ви е приятно! Щом усетите досада, задължение и умора, спрете веднага!

4. Злоупотребата с цигари и алкохол е доказано вредна.

Вземете една седмица почивка и се справете с този психологически проблем, това е въпрос само на воля и самоуважение!

Злоупотребата с мазнини, сол и наднорменото тегло са едни от най-опасните рискови фактори за българина (и това е само психологичен проблем и въпрос на обща култура). Избягвайте въпреки особеностите на българската кухня: сланина, шкембе-чорба, чревца в масло, луканка, пушени гърди, карантия, туршия! Използвайте растително олио и пресни плодове и зеленчуци, салати и пийте по 1 литър минерална вода!

Въведете един вегетариански или гладен ден в седмицата и го спазвайте абсолютно стриктно! Опитайте един месец и след това сам ще го търсите, защото ще се чувствате великолепно!

Може би само промяната в стандарта на живот, в общата и здравната култура ще накара хората да се отдалечат от вредността на този "български" начин на хранене и живот.

5. Борба със стреса!

Всички са склонни да се оправдават със социалната среда и с невъзможността да се преодолеят външните фактори и социалното напрежение, което ни обкръжава. Стресът обаче се получава при социално значими за човека психотравми, т.е. от личното отношение към дадено макар и най-страховито събитие. В това отношение добрите невролози и психотерапевти специалисти могат да помогнат много, защото понякога е достатъчен един рационален анализ, дори човешки разговор или меко транквилизиращо (успокояващо) лечение, за да се овладеят нещата.

6. Вземете си домашен любимец!

Домашните любимци са с много важно значение за моделиране на положителни емоции, с които преданите и благодарни любимци ни отговарят и ни обичат винаги безусловно и всеотдайно. Те ни обичат такива, каквито сме, подчиняват ни се и ни зареждат с положителна енергия и с благородни емоции и мисли.

7. Почивайте рационално и не се преуморявайте! Продължителното умствено напрежение и безсънието, особено подкрепено от стимулиращи средства - кафе, кола, тонизиращи напитки и синтетечни витамини, почти сигурно води до изчерпване и до срив, последвани и от по-сериозни последици и усложнения.

Здравето е награда за мъдрите! Учете се от успелите хора, които изглеждат добре и са здрави и работоспособни, защото отделят достатъчно време и средства за здраве, докато са още здрави! Стилът и начинът на живот са предопределящи в голяма степен за здравното и социалното благополучие на всеки член на съвременното развито общество.

Доказано е научно, че образованите хора първи разбират значението на вредните навици и привички и сами се отказват от тях, тъй като нямат време да боледуват и да губят сили, време и пари за лечение на предотвратими болести.

Моят над 35-годишен опит в неврологията показва: винаги по-лесна, но малко закъсняла е профилактиката у вече преживели мозъчен инсулт (вторична профилактика).

Тези болни и техните близки са се докоснали до голямото нещастие и тяхната мотивация, цялостната им житейска философия и поведение вече са настроени и възприемчиви за рационални съвети, но тогава вече е относително късно!

"Здравето е най-важното нещо в живота, то е повече от успеха, повече от парите и повече от властта."