Херпесът на устните е неприятен проблем, който боли, дразни и ни загрозява. Специалисти обаче твърдят, че този вирус може да се окаже много полезен.

Лабиалният херпес е най-широко разпространеният. Въпреки това вирусът на херпес симплекс може да провокира лезии навсякъде по кожата или по лигавиците - устните, устната кухина, очите и гениталиите. Интересното е, че при голяма част от хората, носители на вируса, не се проявяват никакви симптоми. За обикновения херпес инкубационният период е от 2 до 7 дни. Заразяването става най-вече в момент на активация, когато има проявени ранички или мехури. Рядко, но все пак е възможно и предаване на вируса и когато носителят няма никакви симптоми.

При стресови ситуации

Доказано е, че веднъж попаднал в организма, вирусът се активира на определи периоди. Причините може да са стрес, настинка, слаба имунна система, замърсяване. На някои хора им избиват херпеси винаги преди изпити или интервюта за работа. Смята се, че дори и да се лекуват раничките по устата с мехлеми или с таблетки за пиене, вирусът остава в организма за цял живот. Съществува ваксина, за която се смята, че може да потисне проявите му и да спрат да избиват неприятни мехури по устата. Някои специалисти обаче са категорично против нея.

целия текст четете тук