Изследвания на световни учени в областта на здравословното хранене доказват, че имаме ли добро храносмилане, е много вероятно да имаме устойчив на вируси и болести имунитет. Затова едно от нещата, които можем да направим е да сервираме на трапезата си продукти, които да не затрудняват храносмилането. Например суровата храна. Каква да е тя и защо обяснява Ани Стойчева – сертифициран Health Coach към Института за интегративна нутриционистика в САЩ и автор на блога Statera Lifе.

Важно е тялото ни да разполага с достатъчно количество ензими, за да усвоява полезните вещества в храната. С какви проблеми може да се сблъскаме, ако те са по-малко от нужното?

- Недостатъчното количество ензими води до лошо храносмилане и недобра абсорбция на хранителните вещества. Появяват се проблеми като подуване на корема, газове, диария, непоносимост към определени храни и ако не обърнем внимание на проблема навреме, той може да се задълбочи и да доведе до по-неприятни последствия за здравето ни. Ензимите разграждат сложните съединения на по-прости и лесно усвоими вещества. Добре е да наблегнем на приема на повече непреработени, сурови храни, за да улесним работата на храносмилателната система.

Кои храни съдържат повече ензими, за да ги използваме в ежедневието си?

- Едни от храните, богати на ензими са кълновете. Може да ги отгледаме вкъщи или да ги купим от магазина. Кълнове се правят от жито, ръж, ечемик, елда, рукола, синап, ленено семе, броколи, нахут, леща, ряпа, зеле, слънчоглед, тиквени семки и др. Могат да се добавят към салати, ризото, супи и всякакви ястия. Те са чудесна украса към храната и носят доста ползи за организма ни.

Целия разговор четете тук