21°C   София
 

Двама близнаци смаяха лекарите, след като се оказа, че не са еднояйчни, нито са разнояйчни, а нещо средно. Децата са момче и момиче, родили са се в Австралия и сега са 4-годишни, съобщи в. "Гардиън".

Това е вторият случай на поява на полуидентични близнаци в света, но е първият, когато това е било установено още по време на бременността на майката.

Ултразвуковото изследване на 28-годишната жена на 6-ата седмица от бременността й показало, че тя ще има еднояйчни близнаци. Виждала се ясно например общата им плацента. Скоро обаче се оказало друго.

"След няколко месеца жената дойде за рутинен преглед с ултразвук и видяхме, че единият близнак е момче, а другият е момиче, казва д-р Майкъл Габет. Тогава им направихме генетичен тест."

Близнаците биват еднояйчни или разнояйчни. В първия случай една яйцеклетка се опложда от един сперматозоид, но почти едновременно с това оплодената клетка (зигота) се дели на две. В резултат се развиват двама близнаци с еднакви гени. При разнояйчни близнаци гените им не са еднакви, а са като на техни братя или сестри, родени от същите родители по друго време. Разнояйчни близнаци се появяват от две отделни яйцеклетки, всяка оплодена от различен сперматозоид.

Генетичният тест, направен от д-р Габет, показал крайно необичаен резултат - че двете бебета са плод на "последователни зиготи", пише той в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин".

Била е поредица от необичайни събития. Първото от тях е едновременното оплождане на една яйцеклетка от два сперматозоида. Единият от тях е носел Х хромозома, а другият - У хромозома. След оплождането хромозомите от двата сперматозоида и от яйцеклетката се делят на "три генетични пакета". В единия е имало хромозоми само от двата сперматозоида, т.е. той е съдържал генетичен материал само от бащата, но не и от майката. Другите два пакета са съдържали хромозоми от майката и от двата сперамтозоида от бащата. От тях са се развили женски (ХХ) и мъжки (ХУ) клетки. А първият пакет, съдържащ само хромозоми от бащата, е погинал, когато зародишът е започнал да расте. Продължили са да се делят само пакетите, съдържащи хромозоми и от яйцеклетката, и от двата сперматозоида.

"После зародишът се е разделил на две и поради това имаме близнаци", казва д-р Габет. Според него генната прилика между тях е по-голяма, отколкото при разнояйчни близнаци, но те все пак не са с еднакви гени. Но и тук се е проявила аномалия. Някои от клетките на двата зародиша са имали две Х хромозоми, но други са имали хромозоми Х и У. И тъй като близнаците са разнополови, съотношението между тези два типа клетки варирало. При единия зародиш преобладавали клетките ХУ и той се развил като момче, а при другия преобладавали ХХ клетките и от него се родило момиче.

Единственият друг такъв случай в медицина е от 2007 г. в САЩ. Тогава след раждането на двама близнаци се оказва, че гениталиите на единия са "неопределени по полов признак".

В случая с австралийските деца това не е така и те имат отчетливи полови белези съответно на мъжкия и на женския пол. Въпреки това са настъпили усложнения. Двете бебета са родени с цезарово сечение и отначало изглеждали здрави. Но се оказало, че момиченцето е развило масивен тромб малко преди раждането и след 4 седмици ръката му е трябвало да бъде ампутирана.

После на 2-годишна възраст се наложило да бъдат отстранени и яйчниците й, тъй като те били недоразвити и имало риск да се разболее от рак.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Запекът е често срещан проблем при бебета и деца. За да не прибягвате до свещички, има някои храни, с които можете да предизвикате разхлабителен ефект. Зеленчуци Тиква, пащърнак, прясно зеле, лапад, червени чушки, цвекло, домати, краставици, броколи, карфиол, грах, леща, боб, репички Плодове Сини сливи, круши, праскови, кайсии, череши, къпини,

Необходими продукти: 120 мл. вода 2 равни с. л. грис 100 гр.  ябълка 1 ч. л. масло Начин на приготвяне: Сложете гриса да се вари във водата при непрекъснато бъркане. Варете ябълката, докато омекне. Пасирайте я. Прибавете плодовия мус към сварения грис, добавете маслото и разбъркайте добре до получаване на гладко пюре.

Херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън публикува снимки на своята градина. През януари тя съобщи, че ще проектира "необятна горска" градина за тазгодишното изложение за цветя в Челси. Целта й е да вдъхнови децата и семействата да излизат навън. Въз основа на горските площи градината ще се опита да пресъздаде за възрастните усещането за чудо и магия,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След честванията за 140-годишнината ѝ прибират реликвата за реставрация 17 февруари 1948 г. Известният крадец Пантуди разбива една стара и обгорена каса, от която излиза голямо съкровище. Но не в злато и сребро, а безценни документи. Сред тях и Търновската конституция. Каква е всъщност историята? В 14 ч на 16 април 1879 г.

16-годишно момче е наръгано тази вечер в района на хотел „Плиска” в София, съобщи Би Ти Ви. Сигналът за инцидента е подаден малко след 21:30 ч. в Спешна помощ, линейка е изпратена веднага. Момчето е закарано е в „Пирогов” в тежко състояние, настанено е в противошокова зала. От болницата засега не дават подробности за състоянието му.

Макулатура - технологичният брак при печатане на бюлетините за предсрочния парламентарен вот, бе обявена за готвена манипулация Резултатът - рекордно ниска активност за парламентарни избори За първи път спечелила тогава вота партия поиска касиране След костинбродската афера бюлетините вече се печатат от БНБ “Четвъртък-петък ни готвят нова