За “подмладяване” на хипертонията предупреждават специалистите. Все повече млади хора развиват състоянието, като не рядко при тях причината за това е ендокринна.

“Ендокриннта хипертония най-често се причинява от доброкачествени образувания, предимно на надбъбречната жлеза, които произвеждат и излъчват в циркулацията по-големи количества хормони, покачващи кръвното налягане. Хубавото при ендокринната хипертония е, че ако се установи навреме, има шанс образуванието да се отстрани хирургично и пациентът да се излекува напълно. Затова този тип хипертонии трябва да бъдат активно търсени”, обяснява доц. Атанаска Еленкова, началник на Клиниката по хипоталамо-хипофизни, надбъбречни и гонадни заболявания в УСБАЛЕ “Акад. Ив. Пенчев”.     ДОЦ. АТАНАСКА ЕЛЕНКОВА

ДОЦ. АТАНАСКА ЕЛЕНКОВА

“Подозрението за вторична, в частност ендокринна хипертония, възниква при пациенти, които не се поддават на обичайната антихипертензивна терапия. Единият вариант е т.нар. резистентна хипертония – към лечението се прибавя втори, трети и дори четвърти медикамент, но въпреки това не се постига нормализиране на кръвното налягане. Друга проява може да бъде кризисна хипертония, при която хипертоничните кризи се съпътстват от главоболие, сърцебиене, изпотяване и бурна вегетативна симптоматика – разтреперване, побледняване или почервеняване на лицето, чувство на тръпки”, допълва доц. Еленкова.

Средиземноморската кухня и в доста голяма степен традиционната българска кухня са добър избор за хранителен режим при пациента с хипертония. Един балансиран режим трябва да включва плодове, зеленчуци, риба, млечни продукти, яйца, припомня ендокринологът.

Добър вариант е диетата ДАШ. Тя е подход към здравословно хранене, предназначен да помогне за лечение или предотвратяване на хипертония. Насърчава консумацията на храни, богати на калий, калций, магнезий, които спомагат за понижаване на кръвното налягане и ограничава приема на натрий.

ДАШ идва от английската абревиатура DASH, съкращение на Диетичен подход за спиране на хипертонията. Този режим акцентира върху приема на зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни продукти, както и върху умерената консумация на пълнозърнести храни, риба, домашно птиче месо и ядки. Той е в съответствие и с диетичните препоръки за предотвратяване още на остеопороза, инсулт и диабет.

Дневното меню, което не надхвърля 2000 калории, се базира на зърнени продукти, включително спагети, ориз, хляб; зеленчуци, като се набляга предимно на броколи, моркови, домати, зеленолистни зеленчуци и др., богати на витамин С и фибри; плодове, съдържащи магнезий, калий и фибри; нискомаслено сирене, кисело или прясно мляко, заради съдържанието на калций, белтъчини и витамин D; риба или пилешко месо, необходими най-вече заради съдържанието на витамини от група В и цинк. Както и ядки, семена и варива, източник на протеини, калий, магнезий, фибри, фитохимикали - слънчогледови семки, боб, леща, грах, бадеми и др.

Разрешени са дори сладкото и алкохолът, но в много малки количества.