Те са мощни антиоксиданти, богати на витамини, минерали и фибри

Авокадо, чиа, семена, киноа, кейл – всички луднаха по ред екзотични чудотворни храни, които дават сила и лекуват. Но как да различим маркетинга и рекламата от доказано полезните продукти? В изданието “Хелти ливинг” специалисти класираха 10 от най-популярните богати на витамини и хранителни вещества “суперхрани” с потвърдени от науката качества.

Зелен чай

Наричат листата на този виреещ в Азия храст вълшебна напитка и най-силния антиоксидант в света. Отварата от него съдържа полифеноли, които чистят плаките от артериите и пазят от инфаркт и инсулт, действа против рак на простатата. Тази древна напитка сваля нивата на холестерола и кръвната захар, затова е полезна за хора с диабет. Тя действа противовъзпалително и стимулира изхвърлянето на токсините от тялото, контролира теглото. Има и естетически ефект – освежава кожата, заздравява косата, придава ѝ блясък. Важно е обаче да се знаят произходът и начинът на отглеждане на зеления чай и да се научи правилната техника на приготвянето му.

Розмарин

Известна подправка от Средиземноморието с дъхави игловидни листа, той е и прочута билка, използвана още от прабългарите под името гюлбюл. Проучвания са доказали ефекта на розмарина срещу риск от инсулт и развитие на алцхаймер. Добър източник е на желязо, калций и витамин B6, антиоксиданти. Облекчава мускулни болки, засилва имунната система, контролира метаболизма. Мacлoто oт poзмapин дeйcтвa добре на мозъка и централната нервна система, успокоява мигpeнa, нeвpaлгия, депресия, укрепва уморения и изтощен организъм.

Пoлeзнo е пpи чpeвни инфeкции, диapия, кoлит, чepнoдpoбни нapyшeния. Много известно средство е срещу косопад и за растеж и укрепване на косата.

Бадеми

Богати на стероиди и аминокиселини, бадемите свалят високия холестерол и стимулират образуването на мускули. Те ограничават риска от развитие на диабет, регулират кръвната захар. Богати са на витамин Е, който пази кожата млада и я брани от вредното действие на слънцето. Смисъл от бадемите има, ако се ядат сурови, а максимални ползи от богатия им състав се извличат, ако ги накиснем за няколко часа във вода. Те са с високо съдържание на диетични фибри, ненаситени мастни киселини омега-3 и белтъчини. Богати са на витамин Е и витамин В2, както и на манган, магнезий и желязо. Шепа сурови бадеми дневно осигурява 40-50% от препоръчителната дневна доза на тези витамини и минерали. Според изследване на италиански учени, освен че притъпяват глада, съставките във външната обвивка на бадемите засилват имунната система срещу грип и други вируси.

Тлъсти риби

Богати на ненаситени мастни киселини омега-3, тлъстите риби като сьомга, сардина, писия, пъстърва, шаран, херинга, скумрия, риба тон намаляват риска от сърдечни болести, тромбози, понижават кръвното налягане. Рибата е източник и на важния витамин В12, който поддържа умствените ни качества, увеличава способността да мислим, да запомняме, да се концентрираме. Редовната ѝ консумация понижава риска от рак на гърдата, който според проучвания е с 30-ина процента по-нисък при жени, които спазват хранителен режим, богат на рибни продукти, или приемат рибено масло.  Сьомга, гарнирана с розмарин

Сьомга, гарнирана с розмарин

Банани

Тази лесна за доставка и пренасяне закуска е богата на калий, който регулира нервната система и пази сърцето. Има високо съдържание на витамин В6, а той засилва имунитета и контролира метаболизма. Бананите действат добре на кръвното налягане, а според британско изследване децата, които ядат по един банан на ден, имат 34% по-малък шанс да развият астма. Като добър източник на витамин С бананите помагат за борба с образуването на свободни радикали, които, както е известно, причиняват рак. Полезни са и за диабетици. Доказано действат добре на храносмилането и се пpeпopъчвaт зa лeчeниe нa диapия и запек.

Пълнозърнести

Пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, ориз, просо, тритикале (хибрид между пшеница и ръж) са задължителни за всяко здравословно меню. Те са мощен стимул за имунната система, намаляват холестерола и кръвната захар. Смята се, че диета, богата на пълнозърнести, понижава риска от инфаркт и рак.

Те са източник на фибри, които подпомагат храносмилането. Съдържат сложни въглехидрати, витамини и минерали, имат ниско съдържание на мазнини. Снабдяват организма с желязо, магнезий, мед, фосфор, цинк. Триците - външният слой на зърното, са важна част от него. Овесените трици например регулират храносмилателната система и теглото. Доказано ефективни са за лечение на дивертикули - балонообразни издутини по дебелото черво.

Яйца

Тази класическа английска закуска съдържа специален вид протеин, който помага за изграждането на мускули и повишава енергията. Яйцата засищат повече и за по-дълго от други храни. Яйчният протеин се усвоява лесно и бързо от организма. Съдържат множество аминокиселини, които влияят върху растежа на мускулите. Консумацията на едно яйце дневно доказано подобрява скелетната мускулатура. Заради съдържанието на холестерол в жълтъка някои специалисти препоръчват да се консумира само белтъкът.

Спанак

Неслучайно морякът Попай го нагъва всеки път, когато трябва да покаже сила. Тази суперхрана е богата на желязо, магнезий, калий, калций, витамини А и С и други хранителни вещества. Спанакът предпазва от запушване на артериите, от рак на дебелото черво и на простатата.

Съдържащите се в него минерални соли дават сила, действат успокояващо, подсилват костите. Този зеленчук подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане и захарта. Витамините се отразяват добре при настинка и грип, подхранват кожата и очите.

Соя

Тази богата на качествен протеин храна съдържа изофлавон, подпомагащ превенцията и лечението на рак на простатата. Изследвания показват, че 25 грама соя на ден намаляват и риска от сърдечни заболявания, като смъкват нивата на холестерол в кръвта.

Черен шоколад

Може ли десертът да съчетае приятното с полезното? Да, ако е черен шоколад. Той засилва снабдяването на мозъка с кръв, сваля кръвното и риска от сърдечни болести и диабет, защото намалява нивото на кръвната захар. Пази кожата от вредните UV лъчи. Три пъти по-богат е на антиоксиданти от млечния шоколад. Освен това помага в битката с мазнините и подобрява настроението.