15°C   София
 

Човешките общества се изграждат върху 7 валидни за всички морални норми. Те се спазват от всички хора навсякъде по света, заключи оксфордски екип от учени.

Той е довел докрай огромно изследване на 60 различни култури от цял свят и е установил, че общи за всички тях са следните 7 принципа: помагай на семейството си; помагай на общността си; отплащай се за услуги; бъди смел; зачитай висшестоящите; разпределяй благата справедливо; зачитай чуждата собственост.

Западните общества се движат към по-либерални модели и по-ниска йерархичност, но като цяло крайъгълните камъни на успешните общества са братство и щедрост, изтъкват учените.

Да се придържаш към морала, означава да се грижиш за уязвимите си роднини, да предаваш своята собственост на потомците си, да си готов да воюваш, за да защитиш общността си, и да уважаваш по-възрастните хора.

Без значение дали обществото е първобитно или е най-напреднало, то е цивилизовано, ако 7-те характерни черти се спазват от неговите членове. Тогава е налице и взаимопомощта между тях.

Макар 7-те принципа да наподобяват най-много на християнските норми, те се оказват валидни за всички континенти, култури и религии. Има различия обаче в степента, до която се цени всяка от тези норми. За племето Амхара в Етиопия например най-големият срам е да измениш на близките си и да пренебрегнеш синовния си дълг. Докато в Корея на първо място са равенството и взаимната помощ между съседите, както и груповата солидарност. За масаите в Кения пък "най-голямата добродетел е войнската храброст, придружена от аскетична готовност за саможертва и прояви на доблест", се казва в изследването.

То е публикувано в сп. "Съвременна етнография" и е най-голямото и най-задълбоченото по рода си. Целта му според авторите е да провери дали различните общества имат различни версии на морала. Те изтъкват, че някои от общовалидните норми са консервативни, например зачитането на висшестоящите. Те придават десен уклон на обществото, но това е само привидно, тъй като същите норми се спазват и в обществата с ляв уклон. "Това означава, че нещата, които сближават хората по света, са много повече от тези, които ги разделят", пишат учените.

Универсален морален кодекс

1. Помагай на семейството си. Бъди любяща майка; бъди баща закрилник; грижи се за немощните и слабите си роднини; завещавай имота си на своите потомци.

2. Помагай на общността си. Спазвай местните обичаи; участвай в съвместни дейности и прояви; допринасяй за хармоничните отношения, единството и солидарността в нея.

3. Отплащай се за услуги. Връщай дълговете си; спазвай уговорките си; прощавай, когато ти се извинят.

4. Бъди смел. Бъди храбър и куражлия; в битката бъди герой; рискувай, за да помагаш на другите.

5. Зачитай висшестоящите. Уважавай различията; бъди почтителен, предан и покорен на тези, които са над теб в йерархията; обръщай се към тях по подходящ начин и спазвай етикета.

6. Разпределяй благата справедливо. Разделяй поравно плодовете на съвместната дейност; винаги бъди готов на преговори и компромиси, за да постигнеш съгласие.

7. Зачитай чуждата собственост. Не присвоявай; не кради; не обсебвай; не повреждай чуждата собственост, не навлизай в чуждото.kuku
02/10/2019 18:51:13

znachi ubiistvo i izneveri si e v reda na neshtata , mnogo po vajno e da se podchiniavash na visheto nachalstvo i da si smel v bitki, koi iska da se bie , tova da ne e drevna sparta, golemi prostotii ei

Асан
02/14/2019 16:35:43

Прочетох внимателно и не разбрах, дали тези морали норми са валидни за циганорите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Казвайки на своето дете и след това позволявайки да прави каквото си е наумило, го учите, че "не" означава "ще получиш това, което искаш, ако настояваш". Ако наистина искате вашето дете да ви слуша, когато казвате думичката "не" и във всеки друг случай, когато му отказвате или забранявате нещо под някаква форма, бъдете последователни.

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи днес става на 1 годинка.  По този повод от кралското семейство разпространиха 3 нови снимки на малкия принц. "Херцогът и херцогинята на Кеймбридж с радост споделят тези две нови снимки на принц Луи по повод рождения му ден. Те са заснети по-рано този месец от херцогинята в дома им в

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снимки на луксозното имение, което стана ясно, че е закупено от българин, бяха публикувани в сайта на "Варайъти". Огромно имение се намира в Бевърли хилс е било продадено за 34 640 000 долара, което е най-голямата сделка за годината с жилищен имот в града. Самоличността на купувача все още не е официално потвърдена.

Капитанът на ЦСКА Николай Бодуров пропуска утрешния полуфинал за Купата на България с Ботев (Пловдив). Дисциплинарната комисия към БФС наказа лидера на "червените" с една среща и глоба от 400 лева, след като наплю Богдан Вашку от Левски. С парична санкция също е и треньорът на ЦСКА Любослав Пенев, както и полузащитникът Кристиян Малинов.

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".