Чакате асансьор и до вас някой подсмърча. Не се качвайте с него

Грипният вирус се разпространява главно по въздушно-капков път. Когато на метър-два от вас някой грипозен кашля, киха или говори, невидими пръски ви заразяват, попадайки в устата, очите или носа ви.

Грип може да хванете и при контакт с повърхности, върху които са попаднали грипни вируси, ако после си пипнете устата, почешете си носа или заразите лигавиците си с някакъв жест, пише сайтът “Хелти лайф”.

Как да намалите риска? Чакате асансьор и до вас някой подсмърча. Не се качвайте с него, дори да бързате. В градския транспорт, ако е възможно, не се долепвайте до кашлящи пътници. Лошото е, че хората може да бъдат заразни ден преди симптомите им да се проявят.

Мийте ръцете си често и продължително. Ако сте навън и няма сапун, носете си дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Избягвайте да пипате очите, носа и устата си.

Вземайте мултивитамини, спете поне 7 часа, пийте много вода, правете гимнастика, избягвайте срещи с болни приятели. Стресът отслабва имунната система и ви прави уязвими.

Грипът е най-заразен първите 3-4 дни, след като се прихване, но може да се предава и 5-10 дни по-късно. Ако сте неразположени, слагайте предпазна маска – тя не е само за здравите, но и за болните.

Ако почувствате симптоми, не ги игнорирайте. Колкото по-бързо започнете лечение, толкоз по-добре за вас и околните. “В рамките на 48 часа трябва да вземете антигрипен препарат, по-късно той вече не е така ефективен”, съветва д-р Тод Пензър, вирусолог от Окала, Флорида. Щом докторът ви вземе секрет, изследва го и се окаже грип, ще ви изпише лекарство, което трябва да започнете да пиете незабавно. Билките и разтривките не помагат. Илачите, с които лекуват грип по цял свят, са общо взето два с генерични имена озелтамивир и занамивир, но не си ги назначавайте сами, а само с рецепта от доктора.

Антивирусните препарати може да са на хапче, прахче, течни или вливани венозно - лекуващият решава коя форма е най-подходяща за вас според възрастта и състоянието ви. Те отслабват болестта и предотвратят усложнения като ушни инфекции и пневмония, които вкарват в болница. Дори и да се забавите над два дни, все пак започнете да пиете медикаментите – по-добре малка, отколкото никаква полза.

Избягвайте да поръчвате антигрипни лекарства по интернет – не са проверени от здравните служби и може да имат опасни съставки.

Отдавна е доказано, че антибиотиците не действат срещу грип. Той е вирусна, а не бактериална инфекция. “Проблемът с вируса е, че репликира бързо, затова толкова скоро се чувствате зле”, обяснява д-р Пензър. Неговите гени мутират и се променят, преминавайки от човек на човек. Това създава нови щамове, така че може да пипнете грип повече от един път на сезон. Клетките в човешката имунна система имат “памет”, но когато грипният вирус мутира, те не го разпознават, за да изградят защита. Така той “повтаря”.

Вирусите заразяват не само хора, а и животни – коне, птици, свине. Сред тях вирусът се променя значително и когато новият щам влезе в контакт с човешката имунна система, тя не го разпознава. За да се бори с него, трябва да ѝ е познат. Това е принципът, на който действат ваксините.

Антигрипните лекарства не убиват вируса, но забавят неговото размножаване и разпространение в тялото. “Пак сте болни, но не толкова тежко, колкото без лекарството, а и ви минава по-бързо”, казва д-р Пензър.

На здрав човек, пипнал вирус, може да му мине и без медикаменти. Но има хора с висок риск от усложнения, за които те са задължителни. Такива са над 65-годишните, децата под 5 г. и особено под 2 г. А също бременните и родилките, затлъстелите, вземащите стероиди, хората с увредена имунна система при лечение на СПИН и рак.

Риск от усложнения носят болести като астма, неврологични синдроми, кръвни и белодробни заболявания, диабет. Особено уязвими са хоратас  болни сърца, черен дроб и с нарушен метаболизъм.

Въпреки споровете “за” и “против” ваксините срещу грип са доказано ефективни. Най-подходящото време за тях е октомври, но може и по-късно – зависи кога ще избухне епидемията. “Опитваме се да създадем обществен имунитет чрез масови имунизации. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко ще се разболеят тежко, а дори и да пипнат болестта, ще я изкарат по-леко и кратко”, обяснява д-р Пензър. Някои казват, че ваксината ги е заразила с грип – това е невъзможно, защото вирусите в нея са дезактивирани. Те стимулират организма да произведе антитела срещу даден щам.

Докторът признава, че при някои ваксината предизвиква грипни симптоми, но това е имунна реакция на тялото. Други са хванали вируса преди имунизацията и затова се разболяват. Понякога има и странични ефекти – главоболие, температура, гадене.

Критиките са заради факта, че ваксината невинаги улучва щама – всяка година те са различни. “Много малко вируси оцеляват до следващата година, повечето умират и не причиняват следващите епидемии. Те са и много лукави – мутират от човек на човек и от място на място”, казва Тод Пензър.

Ваксините за съответната година се приготвят, като се проследява историята на вирусните мутации през миналия сезон. Учени вземат най-разпространените щамове от предишната грипна година, модифицират ги и ги превръщат в основен компонент на ваксината за новия сезон.