След като представихме кои са опасните съставки в сирената, днес насочваме вниманието към тези в маслото и млякото.

Млечна киселина

Използва се за подкиселяване на продукти. По принцип не е опасна, но малките деца трудно я метаболизират. Може да отключи лактозна непоносимост. Освен в млякото се използва в сладкиши, безалкохолни напитки, дори в бира.

Лецитин

Съдържа се в маргарини, сухо мляко, масло, майонеза, шоколад. В малки дози не е токсичен, но във високи дози може да доведе до болки в стомаха, повръщане, гадене.

Натриев бензоат

Добавя се в мляко, месни продукти, сосове, сладкарски изделия, дори лекарства. Може да провокира астматични кризи, обриви по кожата и уртикария.

Пропил галат

Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит, кожни алергии, нарушение на кръвообращението. Използва се в различни мазнини, маргарини, масла, сосове.

Целия текст четете тук