Засилват негативното му действие и натоварват организма

За вредата от алкохола са се изписали тонове хартия. Някои учени твърдят, че няма количество алкохол, което да не е вредно. Други определят граници, над които се плъзгаш по наклонената плоскост.

Много по-рядко хората се замислят с какво точно замезват и дали то не води до още по-пагубни последици в съчетание с напитката. Специалисти по хранене посочват 10 храни, чиято употреба е несъвместима с алкохола.

Шоколад

Съчетаването на коняк или шампанско с шоколад е често, но вредно. Според токсиколози жертва на него става панкреасът и се развива панкреатит. Въпреки това шише алкохол с кутия бонбони е много чест подарък.

Пресни домати

Кой не е чувал за ракия с доматена салата. Но киселини в доматите в съчетание с алкохола дразнят стомашната стена. Това смущава храносмилането и коремът се подува. Доматеният сок няма такова въздействие, ако се комбинира с твърди напитки.

Кафе

Съчетаване на кафе с алкохол е грешка, тъй като двете действат в обратни посоки. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, а кафето ги стеснява. Двете заедно действат потискащо, скача кръвното и може да се стигне до тахикардия.

Енергийни напитки

Главната опасност от съчетаване на енергийни напитки с алкохол е, че те маскират степента на опиянение. Човек изпива прекалено много, рискувайки различни усложнения - от хипертония до инсулт и инфаркт. Освен това енергийните напитки са газирани, което значи, че алкохолът постъпва в кръвта много по-бързо.

Десерти и сладкиши

Сладкото и алкохолът се конкурират за реда на преработка. Черният дроб се нахвърля първо да разгражда мазните торти, което означава, че алкохолът ще действа по-дълго, тъй като ще се просмуква в кръвта непреработен. В резултат - стрес за органите и интоксикация.

Мариновани зеленчуци

За разлика от посолената краставица за мезе киселите краставички не е за препоръчване. Твърд алкохол плюс мариновани зеленчуци е вредна комбинация, тъй като те забавят разграждането му. Черният дроб и бъбреците се претоварват.

Пържено месо

Обилното поливане на месцето е приятно, но за полезно и дума да не става. Съчетанието на алкохол с пържено мазно месо двойно натоварва стомаха, жлъчния мехур и черния дроб. Немазното месо - печено или варено, и рибата са доста по-подходящи за мезе. Те се смилат бавно.

Лютиво

Употреба на спиртни напитки с пикантна храна води до  препиване. Пикантните храни и подправки предизвикват силен прилив на кръв към червата и дразнят стените им. Неприятната последица от такова съчетание е силно раздразване на слизестата обвивка на хранопровода и на стомаха.

Диня, пъпеш, грейпфрут

Тази комбинация не е добра по същата причина като със сладкишите. Бостанските плодове са богати на захари, които организмът усвоява преди алкохола. Грейпфрутът пък блокира ферментите в черния дроб, отговорни за разграждането на токсини. Поради това алкохолът остава твърде дълго в организма в неразграден вид и да се стигне до отравяне.

Друг алкохол

Главното правило е “Не смесвай!” Проблемът не е в силата на напитките, а в различното им въздействие, повишената опасност от натравяне и проблеми с черния дроб и сърцето.