Има моменти в спазването на всеки режим и програма, когато си мислиш, че просто светът е срещу теб… Броиш калории, даваш всичко от себе си в залата, забранил си сладкишите и безалкохолното и пак нещо те спъва, но не знаеш какво.

В такива моменти мнозина се отказват, други хвърлят вината върху гените, трети обаче търсят основателна причина за застоя, за да се справят с него.

В тази статия ще потърсим обяснение за този проблем и ще намерим решение за него. Ето кои са най-вероятните причини за застой по време на отслабване:

1. Не смяташ правилно калориите

За да отслабнеш, трябва да си в калориен дефицит – т.е. да приемаш по-малко калории, отколкото гориш. Или да гориш повече, отколкото приемаш. За целта трябва да изчислиш дневния енергоразход и в да следиш дали приетите калории са по-малко от тези, които гориш. Сметките правиш лесно с калориен калкулатор.

Но ако не следиш грамажа на храната с кухненска везна и се храниш "на око", както много хора правят, най-вероятно подценяваш калорийното съдържание на храните. Ето защо диети като 90-дневната стават неефективни след известно време. Мислиш си, че за обяд си поел 300 ккал, а те всъщност са 550. Да, разликите може да са толкова големи. Комбинирай тези отклонения за няколко поредни дни и от калорийния ти дефицит няма да има и следа. Резултатът ще е застой.

За останалите начини четете тук