След милиони години еволюция тялото крие още много тайни

Човешкото тяло е невероятно сложно. След след милиони години еволюция човек още научава нови неща за себе си. През 2018 г. бяха открити нов орган, колонии от бактерии в мозъка, резервна “електрическа система” в червата и още много тайни с потенциал да задълбочат представата що за птица е човекът като биологичен вид с претенцията за висш организъм.

Нов орган – май най-големият

Първо в класацията на “Лайв сайънс” е откриването на интерстициума. Да, има подробните атласи и томове по анатомия на човека, но през март изследователи в Ню Йорк и Филаделфия обявиха, че са се натъкнали на нов и, изглежда, най-голям орган – интерстициума. Представлява специфична разклонена мрежа, изпълнена с телесна течност. Тя е в съединителните тъкани по цялото тяло, включително под повърхността на кожата и в “обвивките” на органите. Тези изпълнени с течности пространства са били пропускани, защото не се виждат на микроскопски проби. Засега мрежата е с неофициален статут на орган, тъй като са необходими повече изследвания и дискусии, преди да се приеме като отделна структура. Но изникват въпроси - дали тази неизвестна досега система в тялото играе роля за болестите и дали не може да се използва като троянски кон за доставка на лекарства по нов начин.

И бащите предават митохондриална ДНК на детето

Смята се, че митохондриална ДНК - гени в митохондриите на клетките, се наследяват само от майката. Но през ноември е съобщено, че в редки случаи митохондриална ДНК може да се предаде и от бащата. 17 души от 3 семейства са наследили както майчина, така и бащина митохондриална ДНК. Констатацията бе потвърдена от две генетични изследвания, но учените очакват резултатите да бъдат верифицирани от независими лаборатории. Ако е универсално, откритието ще промени разбирането за наследяването на митохондриалната ДНК и може да доведе до нови начини за предотвратяване на наследствени болести.

Бактерии в мозъка - безобиден микробиом

Учените винаги са мислили, че мозъкът е “стерилно” място без микроби. Но на научен форум през ноември бяха представени данни за микроорганизми, които живеят в мозъка без болестни последици. Направени са изображения с висока резолюция на срезове от мозъка на умрели хора, които показват бактерии в тъканта. Решаващо е, че няма признаци на болест, което предполага наличие на микробиом в мозъка, подобен на този в червата и върху кожата. Данните ще трябва да се проверят с още тестове, за да се изключи възможността мозъчните проби да бъдат замърсени след смъртта, което би променило смисъла на находката.

Пластмаса вътре в човека

Т. нар. микропластмаси - миниатюрни частици от пластмаса, се откриват във всичко: от световния океан и неговите обитатели до почвите и чешмяната вода. Затова не е изненада, че през октомври изследователи от Австрия са открили микропластмаса в човешки изпражнения по целия свят. Проучването включва здрави мъже и жени в активна възраст от 8 държави и всяка проба от изпражнения съдържала тези частици. Дискусията дали е проблем, или прекалена загриженост ще продължи до проучвания с по-големи извадки от хора.

Бръчките са свързани със сърдечни болести

Бръчките май са повече от признак на стареене – те може би сигнализират за сърдечни болести. През август изследователи от Франция обявиха, че хората с многобройни дълбоки бръчки по челото по-често умират от сърце в сравнение с техните връстници. Защо е така е неясно, но се предполага, че някои фактори за ранно стареене на кожата амортизират и артериите.

Ако констатациите се потвърдят с още изследвания, погледът към бръчките на челото ще стане лесен начин да се идентифицират хората с висок риск за инфаркт и инсулт. Или поне да се повиши вниманието към тях. Разбира се, застояването пред огледалото няма да замени традиционните маркери - нивото на холестерола и стойностите на кръвното налягане, но ще предупреждава кой да се изследва по-често.

Чревни бактерии произвеждат “резервно” електричество

Чревните бактерии правят за здравето повече, отколкото си мислите: проучване от септември установи, че някои бактерии в червата произвеждат електричество. Например листерия моноцитогенес, която хората поглъщат и може да докара болест, отделят електрони с потенциал да създадат електрически ток. Бактериите може би са развили тази способност като резервна аварийна система за генериране на енергия в критични условия, казват изследователите. Знае се, че бактерии в части от дебелото черво генерират електричество, но учените не подозираха, че и бактериите в тънките черва правят същото.

Приятели се избират заради сходство в 3 зони на мозъка

Ако се съмнявате кои са истинските ви приятели, това без грешка може да каже скенерът. Проучване от януари установи, че при тест с видеоклипове близките приятели проявяват сходна мозъчна активност в 3 обширни зони. За тях се знае, че са пряко обвързани с емоциите, вниманието и висшите когнитивни дейности.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*