Йо-йо ефект. Често чуваме този термин и много хора знаят, за какво става въпрос, но не и защо се получава и как да го избегнал. Ако целта ви е да свалите излишни килограми, най-вероятно вече сте чували за йо-йо ефекта, а може би и сте го изпитали. Той се проявява, когато сте свалили тегло, но в крайна сметка след известно време пак си връщате килограмите.

Какво води до йо-йо ефекта?

Ако искате да избегнете този проблем, добре е да знаете какво го причинява. А той обикновено се появява след диети за отслабване, които драстично намаляват дневния ви калориен прием (популярната 90-дневна диета е подходящ пример за това).

Когато лишите тялото си от калориите, зареждащи го с енергия, то се адаптира към промяната, като забавя метаболизма. Метаболизмът представлява обмяната на веществата – биохимичните процеси, които протичат в тялото.

Но след като приключите с вашата диета и се върнете към нормалния си начин на хранене, забавеният в следствие на големия калориен дефицит метаболизъм не може да смогне с праработката на веществата и започва да складира голяма част от тях като енергиен резерв. Това за нас се изразява в добре познатия йо-йо ефект – връщане на сваленото тегло.

Целия текст четете тук