Спирулината е синьозелено микроводорасло, известно сред растенията като един от най-богатите източници на белтъчини и други жизнено важни хранителни вещества. Тя укрепва и подсилва имунната система и е полезна за поддържане на здравословен и балансиран режим на хранене. Тъй като няма целулозни клетъчни стени, тя няма нужда от физическа или химическа преработка, за да е лесносмилаема. Наричат я още "майчиното мляко на Земята", защото е богата и на гамалиноленова киселина, която се съдържа само в майчиното мляко.

Водораслите са едни от най-интересните творения на природата. Някои учени смятат, че именно от тях се е зародил животът на Земята преди милиарди години. Около 21% от кислорода на планетата се произвежда от водорасли. Повече от 1000 години хората ги използват като източник на храна и лекарство за много болести. В Далечния Изток и най-вече в Япония още преди новата ера хората консумирали водораслите като храна, чийто съставки са в идеален баланс. Спирулината е била известна и на маите и ацтеките. С нея укрепвали и подмладявали организма си. Тя била основна част от менюто им. И до днес синьозеленото водорасло е част от всекидневната трапеза на коренното население на Африка и Америка. И в други страни са разработени методи за отглеждането й. Учените обаче откриват уникалните му свойства едва преди около 30 години.

Целия текст четете тук