Дори и да не сте привърженици на твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня, сте наясно, че има някои храни, които са особено любими на диетолозите. Много от тях препоръчват овесена каша за закуска. Освен че е питателно, оказва се, че тя има чудесни ползи за сърдечното здраве.

Кои са другите бенефити от консумацията на овесената каша?

Овесът трябва да бъде висококачествен, органичен, без примеси и чужди частици. За да разнообразите вкуса на овесена каша, добавете към сместа пресни плодове, ядки, канела, сметана или нискомаслено кисело мляко.

1. По-красива кожа

Овесена каша е идеална за лечение на дерматологични възпалителни състояния като екзема или дразнене. Това е благодарение на голямо разнообразие от витамини и микроелементи в състава й. Цинкът помага да се почисти кожата и да се премахнат токсините. Освен това ефективно стеснява порите и има подмладяващ ефект. Желязото е един от най-важните елементи за храненето и насищането на влага в клетките на кожата. Манганът премахва отока и възпалението и подпомага бързото излекуване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микроранявания. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява забележимо подновяване на клетките на кожата.

2. Мускулите получат повече протеини

Една порция или около 8 супени лъжици овесена каша дава на тялото 15% от препоръчителното дневно количество протеин. Не забравяйте и за витамин Е, антиоксиданти и глутамин, които помагат за по-бързо възстановяване на мускулните влакна.

Целия текст четете тук