Важно е не колко калории приемате, а откъде идват те

Никакви физически упражнения не могат да оправят пораженията, които нанасяте на тялото си с вредните храни. Важното е не колко калории приемате, а откъде идват те. 1400 калории от бял хляб например не могат да се сравнят със същото количество от сьомга. И не забравяйте разнообразието. Колкото по-ограничителна е една диета, толкова по-бързо рискувате да върнете килограмите си.” Такъв съвет дава бившият водещ на токшоуто на Би Би Си “Революцията” и личен гуру на знаменитости за здравословен начин на живот Харли Пастернак за диетата си Body reset или “Рестартирай тялото си”.

Какво представлява

Това е 15-дневен нискокалоричен хранителен режим. Той е разделен на три фази от по пет дни и започва с пиене на смутита, преди да се включи твърда храна.

През първата фаза се приемат само плодови, зеленчукови или други гъсти шейкове: бели на цвят за закуска, червени – за обяд, и зелени – за вечеря. Белите съдържат мляко или йогурт – добър източник на протеин. Червените са от плодове, за да ви заредят с енергия. Зелените са от зеленчуци, за да се чувствате сити през нощта. Разрешават се и две хрупкави закуски дневно.

Във втората фаза пиете по две смутита на ден и замествате третото с някакво ястие като салата, супа, сандвич, суши или стир фрай – продукти, запържени в уок с малко мазнина. Този китайски начин на готвене е известен като един от най-здравословните.

През фаза номер три смутито е само едно, а блюдата с твърда храна – две, богати на фибри и протеин. Спаначено пюре със сметана, пържен нахут, постен гювеч, омлет са само някои от рецептите, предлагани в книгата на Пастернак The Body Reset Diet.

Гъстите шейкове се разреждат с течност - мляко или вода. Плодовете и зеленчуците са по няколко в един шейк и е добре да са богати на фибри – ябълки, банани, горски плодове, листни зеленчуци, сладки картофи.

Идеята е, че приемайки две седмици нискокалорична храна, състояща се главно от смлени в блендер на фини частици растителни продукти, вие тренирате тялото си да използва енергията по-ефективно и да гори калориите по-бързо, дори и когато спите.

Комбинирайте това с упражнения за натоварване на мускулите поне три пъти в седмицата и ще влезете във форма за дълго време, а ще свалите и килограми, уверява Харли Пастернак.

В този режим няма място за алкохол – той не съдържа нито фибри, нито протеин.

Диетата няма милост. През първите пет дни трябва:

1. Да заместите закуската, обяда и вечерята с бяло, червено и зелено смути.

2. Да ядете дневно по две малки порции от 150-200 калории (или четвърт чаша) хрупкава храна от рода на зелен боб едамаме. Може и три крекера без глутен с чаена лъжичка бадемово масло.

3. Да правите поне 10 000 крачки (около 8 км) на ден.

4. 5 пъти седмично да упражнявате поне 5 минути тялото си с вдигане на гирички, упражнения “дъска” или друга гимнастика за съпротива, която изгражда мускули. Дните може да са три, ако спортувате по-дълго.

Действие и точки

Харли Пастернак уверява, че неговата диета подобрява метаболизма, а оттам и по-бързото и ефективно изгаряне на мазнините. Но експертите са я подредили в края на класацията на 40-те най-добри диети, оспорвайки нейния ефект. Според тях тя е твърде кратка, за да има дългосрочен ефект, и скоро отслабналият връща килограмите си. Изтъкват също, че този режим не изгражда здравословни хранителни навици и няма положителен ефект върху болести като диабет и сърдечни проблеми.

27-а в общата класация, диетата “Рестартирай тялото си” е 33-а в категориите “най-добро здравословно хранене” и “лесна за изпълнение”; 36-а е в категорията “бързо сваляне на килограми”; 39-а е в “най-добра за сърцето”; на последното 40-о място е в областите “най-добра срещу диабет” и “най-добра за отслабване”.

Колко струва

Харчът е по-голям от нормалния за плодове и зеленчуци, но по-малък за месо и млечни продукти, така че бюджетът се балансира. При това диетата продължава само 15 дни.

Лесно ли се спазва

Да пиеш само плодови шейкове, наистина трудно се издържа, но всичко трае само две седмици. Хрупкавите закуски, разрешени всеки ден, ще залъжат стомаха ви, но все пак за спазване на диетата трябва силна воля. Приготвянето на смутита всеки ден изисква време. Пастернак съветва предварително да си приготвяте по няколко порции от продукти за шейковете и да ги замразите във фризера.

Отслабва ли се

За това не са правени специални клинични изследвания, но минаването главно на плодови и зеленчукови шейкове неминуемо сваля килограми, защото води до дефицит на калории. Колко бързо и с колко ще се отслабне, зависи от отделния човек и начина, по който спазва правилата. Макар и краткосрочна, диетата се родее с тази на вегетарианците, които наблягат на растителната храна и тежат средно по-малко от месоядните си събратя.  Рапърът Кание Уест се доверява само на Харли Пастернак (вляво) за физическата си форма.

Рапърът Кание Уест се доверява само на Харли Пастернак (вляво) за физическата си форма.

КОЙ Я СЛЕДВА

Харли Пастернак е тренирал лично известни хора от шоубизнеса като Ким Кардашиян, актрисите Меган Фокс и Хилари Дъф, певиците Кейти Пери и Джесика Симпсън. Кой ли не е минал през неговия курс за здравословен начин на живот и стройна фигура – от Ариана Гранде, Лейди Гага, Гуинет Полтроу до рокаджията Адам Ливайн и Риана. Диетата е особено подходяща за бързо оформяне на стройна фигура преди сценични изяви.