В сезона на грипа тези храни укрепват защитните сили на организма чрез лактобацили. Традиционната ни кухня е част от отговора защо през Средновековието у нас чумата убива по-малко хора, отколкото в Европа, казва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, национален консултант по микробиология.

- Проф. Кантарджиев, във всеки колектив вече има хремави, кихащи, кашлящи хора, и грипът дойде, какво може да направим, за да подкрепим имунитета си?

- Да прекарваме повече време на чист въздух, да сме физически активни, да се грижим нивото на

витамин D

в тялото ни

да не пада

под минимума,

въпреки че е зима и кожата не може да го синтезира сама под въздействието на ултравиолетовите лъчи, да не прекаляваме с хранителни добавки и лекарства, а да се храним пълноценно.

Имунитетът е сложна система, която зависи и от

баланса на

полезни и вредни

микроорганизми

в червата

На помощ идват и пробиотиците, пребиотиците и симбиотиците.

Пробиотиците са микроби, които трябва да се заселят в човека – най-често в храносмилателния тракт, за да му осигурят борба с болестотворните микроби и добра имуномодулация. Такива добри микроби са някои полезни дрожди и някои полезни лактобацили. Пребиотиците са вещества, които подпомагат развитието на пробиотиците, а комбинацията от двете са симбиотиците.

- Кои храни могат по естествен път да ни колонизират с добри бактерии?

- Винаги с удоволствие давам като пример зрялото българско саламурено сирене. Традиционното

българско сирене

има два етапа

на узряване и

това му дава

предимство

Първият етап – ензимният, чрез който се пресича млякото, е характерен за всички сирена, наши и вносни. Българското саламурено сирене има и втори етап, при който специфични за региона лактобацили водят до доузряването му. А лактобацилите са най-полезните микроби за храносмилателните органи.

- Защо?

- Защото притежават най-голямо разнообразие на полезни антигени, стимулиращи имунната система на човека. Освен това имат антимикробно действие. За разлика от западноевропейските традиционни сирена, тукашните лактобацили още в процеса на производство на българското саламурено сирене унищожават вредните микроби, които неминуемо се съдържат в млякото. Това може да е част от обяснението защо по време на Средновековието, когато и хигиената много малко е приличала на днешната, епидемиите от чума например са вземали процентно много по-малко жертви, отколкото в Западна Европа.

Други естествени пробиотични източници извън киселото ни мляко са и някои български зимни храни като ферментиралите под въздействие на дрождите и лактобацилите туршии и киселото зеле. Както и типични български храни като суджуците, в които лактобацилите водят до консервиране.

- С какво можем да помогнем на организма, когато се чувстваме на ръба - нито си съвсем здрав, но не си и болен?

- Ако говорим за инфекциите през зимата, при поява на болка в гърлото е добре след всяко хранене да се хапва парче лимон.

- Напомнете - как да сме сигурни, че не е грип, а банална зимна инфекция?

- При грип бързо се стига до тежко увредено състояние.

Грип ли е,

човек губи

сили буквално

за час-два

Тогава първо се мисли за антивирусно лекарство.

Другите вирусни инфекции започват постепенно: започваш малко да кашляш, боли те гърлото, не ти е съвсем комфортно, на следващия ден кашляш повече, на третия направо се давиш – това не е грип. Достатъчно е белият дроб да се подпомага с отхрачващи лекарства, много течности, неголеми количества витамин С.

- Какво се разбира под неголеми количества витамин С?

- На организма са му нужни

75 милиграма

витамин С

дневно, няма

нужда от повече

Много от разтворимите таблетки например съдържат в пъти повече и ако човек използва такива, е препоръчително да не е постоянно, за да не натоварва бъбреците си.

- А билки?

- Използването на билките почива върху вековния човешки опит, те са се доказали в живота, но когато се прилагат грамотно и отговорно, особено ако човек ги пие продължително време. Както и при лекарствата, билките може да станат вредни и опасни, когато се изписват от неспециалист. Със сигурност човек няма да си навреди през зимата с някои от многобройните видове бонбони за смучене с билкови екстракти. В тях полезните растителни вещества са в подходящи комбинации и пропорции и водят до намаляване на колонизацията микроби в устата и носоглътката.

- Изчакваме с антибиотиците?

- Разбира се, неслучайна те са по лекарско предписание, не за профилактика или самолечение. Антибиотиците са лекарства, които спомогнаха да се лекуват много болести и така се увеличи продължителността на живота в цял свят. Но днес поради грешна или прекомерна употреба някои губят сила – редица болестотворни микроби стават резистентни, нечувствителни. Ако тенденцията не спре, ни чака мрачно бъдеще – хора ще умират от банални заболявания.

В търсене на отговор се стигна до идеята за

нов клас живи

лекарства -

елигобиотици

- Какво представляват те?

- Елигобиотиците са специално селектирани микроби, които чрез генетичната си активност могат да предадат на бактерии с висока резистентност свои плазмиди (генетични елементи) или други структури и така да ги унищожат. Проучва се приложението на умните лекарства основно върху микроорганизми, които показват устойчивост на лекарства. Предавайки им определени генетични елементи, елигобиотиците съдействат за ликвидирането на супербактериите.

Но възможността на тези живи лекарства от принципно нов умен клас терапии да откриват определени бактерии и да ги унищожават избирателно има и допълнително предимство. Те няма като антибиотиците да убиват заедно с патогените и полезните микроби в организма. По този начин осигуряват и широк кръг имунни предимства за организма.

опа