Майките предпазват своето бебе от алергии, като всмукват или облизват биберона му, за да го почистят. Според английско изследване, цитирано от Би Би Си, чрез този често подсъзнателен навик родителят пренася безвредни микроорганизми в устата на детето си и от това неговата имунна система получава силен стимул.

Изследването е обхванало 128 жени и техните бебета. То установило, че при бебетата с всмуквани и облизвани от майката биберони нивата на имуноглобулин Е са много по-ниски. Това е названието на едно от антителата, характерни за алергичната реакция на организма.

Високите нива на имуноглобулин Е показват, че вече е налице или че има голям риск да се развие някаква алергия или алергична астма. Но при бебетата с редовно всмукван и облизван биберон тези нива са почти двойно по-ниски.

"За период от 18 месеца многократно разпитвахме майките как почистват бибероните на своите бебета. При онези, които го правеха с всмукване и облизване, отчетохме двойно по-ниско ниво на имуноглобулин Е в кръвта на техните бебета", посочват учените от екипа.