Диетолозите съветват да включваме всеки ден зърнени храни в менюто си. Причината е, че те нормализират храносмилането, пречистват тялото и зареждат с енергия. Напоследък обаче стават актуални споровете относно ползата от зърнените продукти, а някои специалисти дори твърдят, че са вредни. Истината е, че за да се възползваме от здравословните качества на зърнените храни, трябва да умеем правилно да ги подбираме.

Причината за противоречията относно качествата им обикновено е в един важен детайл - зърнените са два вида: рафинирани и пълнозърнести. В процеса на преработката на рафинираните те обикновено се лишават от по-голямата част от полезните вещества, съдържащи се в тях. Затова хранителният им състав е по-беден от този на пълнозърнестите. Предлагаме ви информация за полезните свойства на пълнозърнестите храни, както и пет от най-полезните видове, които задължително трябва да присъстват в здравословното меню.

Защо са полезни пълнозърнестите

Зърното се състои от три компонента: зародиш (богат на разнообразни витамини и минерали), трици (обвивката, богата на целулоза) и ендосперм (централната част на зърното, където са съсредоточени основните хранителни вещества). В процеса на обработка голяма част от тези компоненти се отделят, зърната стават по-меки, приготвят се по-бързо, но се лишават от полезните съставки. За разлика от рафинираните зърна, пълнозърнестите съхраняват в пълна степен полезните си свойства.

Целия текст четете тук