Ако изядеш 5 шоколада, най-много ще ти се услади последният, установи психолог от САЩ. Той обяснява този феномен с навика на човека да очаква щастлив завършек за всяко нещо. Същият мотив личи и в поговорката "Остави най-хубавото за най-накрая".

Ед о'Браян от университета на Мичиган раздал по 5 малки шоколада с различен вкус на 52 души - мъже и жени. След петия съобщил на половината от тях, че е бил последният. Пред другите премълчал. Накрая помолил учатниците да подредят шоколадите по вкус. Получили се разни класации, но 2/3 от предупредените за последния посочили тъкмо него за най-вкусен. От другата група това направили едва 22%, разказва сп. "Сакълоджикъл сайънс".

"Ако кажеш някому, че нещо е последно, той започва да го харесва повече", казва О'Браян. Ние свикнахме да има хепиенд - от телевизията, от филмите. Дори при храненето деликатесите са за десерт. Затова последното в една поредица се оценява по-високо независимо от качествата му."

Според психолога откритието му важи и за други области. При проверка на писмени работи например последната има по-голям шанс за висока оценка. При събеседване за работа последният кандидат е с предимство пред първия.