Ароматното растение има антисептично, дезинфектиращо и противоалергично действие. Стимулира сърдечно-съдовата система и успокоява при нервно напрежение. Помага при високо кръвно налягане, намалява кръвната захар и действа доста добре при безсъние.

Вкусът на индришето е свеж, леко нагарча, но е приятен. При някои сортове има лимонова жилка. Ароматът му напомня роза и свежа мента и е с фруктов оттенък.

Може да добавяте от ароматното растение към компоти и салати. Особено приятно е съчетанието му с конфитюри от праскови, круши, дюли, грозде, смокини, тиква и круши.

Прибавя се сурово към салати, ликьори и торти

Свежото индрише или прясно изцеден сок от него е приятна добавка към плодови салати. Най-вкусно и полезно е, когато се прибавя към пресни сезонни плодове и зеленчуци. Може да се комбинира и със смлени сурови ядки или с него да се овкусяват салати от сурови зеленчуци. За него се знае, че подобрява храносмилането. Често го прибавят към по-екзотични рецепти и зелени салати заедно с копър и магданоз. Леко намачкани, листата му се добавят и към коняци и ликьори, тъй като ароматът му е доста приятен. Със сироп от сурово индрише се приготвят и ароматизиращи есенции за торти, кремове и сладоледи.

Целия текст четете тук