С ежедневното приемане на обработена храна с консерванти и оцветители организмът ни се замърсява все повече. Затова специалистите препоръчват да почистим стените на червата, по които се отлагат остатъци. Как и кога да направим това, обяснява специалистът по хранене Делчо Добрев. Благодарение на съветите му той и бившата му съпруга Наталия Кобилкина отслабнаха и поканиха на трапезата си по-здравословно хранене.

Делчо, защо е полезно да почистим червата си?

Винаги е добра идея да се почистят червата, тъй като съвременните хора имат от малки начин на живот, който с течение на времето замърсява червата и по стените им да се трупат замърсявания. Това чистене е полезно за всички. За започването на този режим е подходящо всяко време в годината. Когато е топло, се прави по-лесно, защото за чистенето е необходимо да се консумират повече плодове и зеленчуци, а те внасят хладина в тялото.

Какви са първите стъпки и ще умрем ли от глад с това пречистване?

Има пречистване, при което една седмица сe пие само кленов сироп, или за две седмици - само фрешове. Но за много хора с интензивен начин на живот това хранене е трудно. Затова промяната е добре да започне постепенно. Едно от основните изисквания е да се въведe голямо количество зеленчукови салати, дори по килограм на ден. Те ще започнат механично да стимулират мускулатурата на червата и чистенето на стените им. Една от причините за замърсяването е, че храната се задържа по-дълго от безопасното. Тогава започват процеси на гниене, ферментиране, натрупва се подкожна мазнина, може да се повлияе зле на дихателната система.

Може ли да овкусяваме салатите?

Добре е да се овкусяват. Зеленчуците е необходимо да са настъргани на едро, за да стържат натрупванията на слуз от стените на червата. През зимата е добре да се хапват моркови, цвекло, всички видове ряпа – червена, бяла, черна, репички. Полезни са всички видове зеле – бяло, червено, брюкселско, китайско, както и карфиол, броколи. Важно е зеленчуците да са сурови.

Цялото интервю четете тук