Калцият е основен минерал, който е най-известен със своята важна роля за здравето на костите. Телата ни също така се нуждаят от него за стабилизиране на кръвното налягане, регулиране на хормоналната секреция и за правилно протичане на нервните сигнали. Недостигът на калций в организма може да бъде идентифициран от определени симптоми.

1. Суха кожа

Хипокалцемията, или липсата на калций в тялото, може да да се отрази на кожата, която става люспеста и суха. Дефицитът на калций има тясна връзка с развитието на кожни проблеми като екзема и псориазис.

2. Умора

Недостигът на калций засяга цялостно здравето. Ако изпитвате екстремна умора, летаргия, липса на енергия или имате постоянно усещане за леност, не посягайте към енергийните напитки, а се опитайте да балансирате хранителния си режим с храни, богати на калций.

3. Депресия

Калцият е от съществено значение за регулиране на настроението. Този елемент е естествен седатив, който произвежда успокояващи и релаксиращи ефекти.Колкото по-малка е консумацията на калций, толкова по-депресирани и раздразнителни може да се чувствате.

За останалите четете тук