Диетата топи 6 кг за 8 седмици

Програмата “Медифаст” (Medifast) е от тези, които включват готови диетични продукти. Тя е за контролиране на кръвната захар и за отслабване. Ползва се с голяма популярност в САЩ, където е създадена. Диетолозите са разработили няколко варианта - за вегетарианци, за подрастващи, за възрастни, за мъже, жени, диабетици. Повечето хора избират основната схема за отслабване “План 5 и 1”, с която фирмата “Медифаст” обещава отслабване с 6 кг за 8 седмици.

Какво представлява

При “Медифаст” калориите са ограничени до 800-1000 дневно. Те се набавят от стотината готови храни на фирмата и едно ястие от месо със зеленчуци дневно. С храните с протеин и фибри не чувствате глад. Въглехидратите са силно ограничени с една хитра цел – те са основният източник на енергия за тялото и когато не достигат, то започва да гори мазнините.

При “План 5 и 1” пет от дневните порции са пакетирана храна, като всяка не надвишава 100 калории. Това са шейкове, овесени ядки, супа, протеинови блокчета. Шестото блюдо си приготвяте сами от месо, риба, морски дарове или яйца и зеленчукова гарнитура. То може да е по всяко време на деня, но да не съдържа повече от 150-200 грама постни протеини, а зеленчуците да са бедни на скорбяла.

По време на първата фаза от диетата не са разрешени нишесте, плодове, млечни продукти.

Щом достигнете желаните килограми, постепенно намалявате продуктите на “Медифаст” и включвате пълнозърнени храни, зеленчуци със скорбяла, плодове и нискомаслени млечни храни, като следите да не надскочите препоръчаните калории.

Продуктите за диетата са с нисък гликемичен индекс, който измерва ефекта им върху кръвната захар. Затова тя е подходяща за хора, предразположени или страдащи от диабет.

Освен че подпомагат регулирането на кръвната захар, въглехидратите с нисък гликемичен индекс засилват метаболизма и човек се чувства сит за по-дълго време.

Във фазата “5 и 1” алкохолът е забранен, а физическата активност – препоръчителна. Заради липсата на млечни храни в началото набавяйте нужните витамин D и калций от други източници.

Действие и точки

“Медифаст” оказва благотворно влияние върху сърцето и метаболизма, укрепва съня и улеснява храносмилането. 29-а в общата класация заедно с диетата HMR, тя е 3-а в областта “бързо сваляне на килограми”; 14-а е в сектора “най-добра за отслабване”; 20-а е в “най-добра срещу диабет”; 21-а е в “лесна за изпълнение”; 23-а е в “най-добра за сърцето”; 30-а е в “най-добро здравословно хранене”.

Колко струва

В САЩ доставката на храна за първия етап от 3 седмици излиза $ 330 с наръчник с указания. Зеленчуците си купувате, но те са в малки количества.

Лесно ли се спазва

С доставянето на храна у дома диетата не е проблем. За готовите разтворими коктейли и супи трябва миксер, който е добре да имате и в службата, както и място, където да затоплите блюдата.

Отслабва ли се

Строгото ограничаване на калориите не може да не даде такъв резултат, но зависи колко строго спазвате диетата. Според “Медифаст” при силно ограничителен режим може да се свалят до 2-3 кг седмично, особено в първия етап. Зависи и от това колко са наднормените ви килограми в началото - по-пълните ще свалят по повече.

Кой я следва

Проучвания са доказали, че ефектът от рекламата на диети е по-голям, ако в нея участват неизвестни хора, а не знаменитости. Затова “Медифаст” популяризира продуктите си чрез мнението на обикновени клиенти, постигнали с нея забележителни резултати. Но и актрисата Кристи Суонсън от “Бъфи, убийцата на вампири” се хвали, че с нея е отслабнала 13 кг. Колежките ѝ Джени Франсис и Джаклин Лорита – също.