Независимо дали се опитвате да ограничите присъствието на пластмасата в живота ви, вероятността да сте в контакт с нея и с други токсични химикали на неочаквани места е огромна.

Бисфенол А е химично вещество, обикновено използвано в пластмасовите и други продукти. То е един от враговете на ендокринната система и повишава кръвното налягане. Може да доведе до проблеми като безплодие, нисък брой сперматозоиди, ранен пубертет, астма и дори рак на гърдата.

Може би избягвате пластмасови контейнери за храна и пластмасови бутилки за вода, но има много повече продукти, които съдържат бисфенол А.

1. Консервирани стоки

Бисфенол А често се използва в кутиите за консерви. Той може да присъства в много големи количества заради високата температура по време на процеса на стерилизация. Най-добре избягвайте консервирани храни от магазинната мрежа.

2. Касови бележки

Всяка касова бележка, отпечатана на термична хартия, може да съдържа бисфенол А. Ако разписката съдържа този химикал и тя се рециклира с други продукти от хартия, може да замърси и тях.

3. Еднократни чаши за кафе

Бисфенол А може да се открие в много чаши за кафе. Високата температура на напитката може да доведе до изтичане на това вещество в питието.

За останалите четете тук