Всички сме чували, че само 21 дни са необходими за създаване на нов навик, но това твърдение всъщност не е доказано на практика. Според скорошни проучвания трябват поне 66 дни, за да може нещо ново придобито да стане автоматичен начин на поведение.

Както всичко на този свят и навиците се делят на две – добри и лоши. Оказа се, че има и „отвратителни“, но полезни за здравето. Кои са те?

1. Уриниране под душа

Може да ви се струва неуместно говоренето за уриниране под душа, но изследователи на човешкото поведение твърдят, че почти 75% от хората са го направили поне веднъж през живота си.

Всъщност няма какво да се срамувате - пикочната киселина и амонякът в урината може да ви помогнат да предотвратите гъбични инфекции на пръстите на краката.

2. Плюене

Плюенето може да изглежда отвратително, особено ако се прави на обществени места. Но по време на тренировка то може да и ви помогне да дишате по-лесно.

Обикновено дишаме през носа - това загрява въздуха и го прави по-влажен, позволявайки на тялото по-ефективно да абсорбира кислорода. Но когато спортуваме, ние дишаме често през устата и това кара организма да произвежда повече слюнка, която пречи на нашата дихателна дейност. Следователно, напълно нормално е да се отървете от прекомерната слуз, произведена след бягане, като я изплюете.

Целия текст четете тук