Липсата на сън предизвиква глад, какъвто се изпитва след употреба на алкохол или наркотици, пише "Гардиън". Недоспалите хора посягат към вредни храни като чипс, бисквити и сладкиши, а не към здравословни. Това се обяснява с хормонални промени в мозъка в резултат от липсата на сън.

След няколко нощи на недоспиване изследвани доброволци са се нахвърляли на храни с повече калории и мазнини в сравнение с хората, които са спали добре. Д-р Ерин Хенлън от Чикагския университет обяснява, че недоспалите не можели да се удържат да не ядат и между основните хранения, дори без да са гладни.

Това е поредното доказателство, че липсата на сън води и до затлъстяване, но причините за това са сложни и още неясни. Липсата на сън въздейства на хормоните, които регулират апетита и усещането за ситост. Хората, които спят малко, имат повече време за хранене и наред с това се твърде изморени, за да спортуват. Този порочен кръг се затваря още по-плътно, като добавим и факта, че затлъстяването води до дихателни проблеми, които нарушават съня.

Екипът на Хенлън следил нивата на липтина - хормон, който дава сигнала за ситост, и на грелина - хормон, който стимулира апетита. Вече се знае, че липсата на сън води до ниски нива на лептин и високи нива на грелин.

Екипът е открил, че при недоспалите има по-високо ниво и на ендоканабиноида 2-AG. Той е отговорен за удоволствието при ядене, особено на сладки, солени и мазни храни. "Марихуаната активира ендоканабиноидната система и кара човек да преяжда и без да е гладен. Лишаването от сън води до преяждане по точно същия механизъм", казва д-р Хенлън.