За разлика от останалите флавоноиди кварцетинът е един от най-често използваните и идва в комбинация с безчетните си качества.Той може да бъде намерен в плодовете, зеленчуците, различните видове лук, цитрусите, гроздето, къпините и боровинките, в зехтина и в ябълките. Напитки като зеления чай и червеното вино също съдържат в себе си осезаемо количество кварцетин. Според учените той подобрява здравето, тъй като е пълен с антиоксиданти.

Полезен за здравето

Учените твърдят, че той спомага за дълголетието и подобрява сърдечното здраве. Той намалява нивата на лошия холестерол и подобрява тези на добрия. Редуцира и плаките в артериите и по този начин възпрепятства риска от инфаркти и инсулти.

Подходящ за диабетици

Един от проблемите на пациентите, болни от диабет, е високото ниво на глюкоза, която се превръща във фруктоза и сорбитол. Това може да доведе до опасни състояния като глаукома, катаракта и други неврални заболявания. Кварцетинът е добро решение, стане ли дума за превенция от диабет и съпътстващите го заболявания.

Целия текст четете тук