28°C   София
 

Съединените щати обявиха, че ще пренапишат дефиницията за "здравословно". Това става в отговор на заплаха със съд от компанията KIND, обвинена, че слага думата на опаковките на своите храни. Тя я махна оттам и после нарече официалната дефиниция за здравословно абсурдна.

И наистина, как се определя дали е "здравословна" дадена храна? Това става чрез рандомизирано изследване - златния стандарт в медицината. При него учените проверяват какъв е ефектът от дадена диета за много дълъг период, така че то е по-скоро наблюдателно. Често използват и въпросници, за да определят какво ядат изследваните от тях хора. Но такива данни са неточни. Едни не си спомнят точно какво са яли, други заблуждават. И от това тези изследвания дават спорни резултати. Един преглед на медицинските публикации за 2012 г. откри, че рискът от рак например при най-масовите храни хем е повишен, хем е понижен.

Мазнините са най-голямото фиаско на диетолозите по отношение на "здравословното". През 1980 г. правителството на САЩ публикува първите си "насоки за здравословно хранене". В тях препоръча на американците да ядат по-малко месо и масло. И тогава хранителната индустрия с радост превключи на "нискомаслени" храни и маргарин, чиито съставки са по-евтини от животинската мазнина. Асоциацията за сърдечно здраве в САЩ пък препоръча да се ядат "шоколади, бонбони, захар, сироп и мед", както и други храни с ниско съдържание на мазнини като снаксовете.

Така за повече от две десетилетия в САЩ бе разрешено думата "здравословно" да се изписва само на етикетите на храни с малко мазнини. (В шоколадите на KIND има ядки, което ги вади от сметката.)

Нови изследвания обаче показаха, че мазнините са демонизирани погрешно. През 2014 г. най-голямото от тях не откри никаква връзка между разтворимите мазнини и сърдечните болести. Критиците му обаче твърдят, че изследването е манипулирано и че в наши дни се преувеличават ползите за здравето от рибата и растителните масла.

Така бъркотията в официалните препоръки си остана. Сега се изготвят нови и експертите, заети с това, обявиха, че "холестеролът в храните не буди тревога дори и при свръхконсумация". В крайна сметка обаче правителството на САЩ даде обратната препоръка - "приемайте колкото е възможно по-малко холестерол с храната". Това доведе до осмиване на препоръките и те бяха наречени "зона, свободна от доказателства".

Е, какво да правят хората, които внимават какво ядат? Да избягват продуктите без хранителна стойност, каквито са безалкохолните напитки и сладкишите. Натуралните храни (месо, ябълка) са по-добър избор от преработените (салам, ябълков сок). Най-общо експертите съветват да ядете любимите си храни, но да не преяждате с тях. Ето това е "здравословно".



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...