Суровите зеленчуци заключват полезните си вещества, сготвените ги отдават

Хляб, ориз, спагети, картофи са най-вкусни топли. Като се натъпчете с тях, в стомаха те се разграждат на прости захари, все едно сте яли сладкиш. Затова ги наричат въглехидратни храни. Изпадате в сито блаженство и ви се доспива.

Но нивото на захарта в кръвта ви рязко скача и организмът трескаво произвежда инсулин, за да я регулира. Може да имате диабет, без да го знаете. Това е потайна болест без симптоми, която години наред разваля организма отвътре. Тогава нивото на глюкозата в кръвта няма да спадне и става опасно. Може да изпаднете в гликемична кома.

Но дори да нямате захарна болест при бързо покачване следва рязък спад на кръвната захар и скоро пак сте гладни. Затова трябва да избирате храни с повече фибри. Те забавят усвояването на въглехидратите и нивото на кръвната захар се повишава и спада доста по-плавно.

Няма нужда обаче да се отказвате изцяло от ориза и спагетите. Те могат да бъдат направени доста по-здравословни. Колко точно? С цели 40% по-здравословни.

Би Би Си съобщи за експеримент с ориз. 100 г се варят на тих огън. След 40 минути вареният ориз се изяжда и доставя в тялото 129 калории. Ако обаче се остави в хладилника и се изяде след 12 часа, ще достави само 77 калории (40% по-малко). Ако пък е сварен с 1 ч.л. кокосово брашно, калориите спадат под 70. При експеримента това е било направено с 38 вида ориз и неизменно ефектът от охлаждането е бил един и същ.

Обяснението: Въглехидратните храни като ориза съдържат скорбяла. Именно тя се разгражда бързо в тялото до захари. При охлаждане на ориза обаче скорбялата се желира и тогава амилазата (нейната разтворима съставка) напуска оризовите зърна. Извън тях между молукулите на амилазата се образуват водородни връзки. Тази скорбяла е вече по-устойчива на стомашните ензими и се разгражда доста по-бавно. Кокосовото масло пък променя структурата на скорбялата при варенето и също възпрепятства бързото усвояване.

Най-сладкото в тази история с ориза, е че при повторно затопляне той не става по-сладък, т.е. не възвръща калоричността си след варенето.

Същото със спагетите

При изстудяване на сварените спагети скорбялата в тях се държи точно по същия начин като оризовата. Променя структурата си и се превръща в устойчива на храносмилателните ензими. Но понеже никой не обича спагетите студени, те могат след престоя в хладилника да се затоплят. И пак като притопления ориз ще предизвикат с 50% по-малко покачване на кръвната захар от току-що сварени спагети.

Зеленчуци, но не сурови

Обратно на каноните на храненето се оказа, че някой зеленчуци е по-добре да се ядат сготвени, а не сурови. При топлинна обработка те повишават своята хранителна стойност. А в сурово състояние много от полезните им съставки остават заключени в тях. Това е доказано при лабораторни опити, така че суровоядството понася съкрушителен удар.

Морковите и гъбите варени или задушени

Морковите и гъбите трябва да се ядат варени или задушени. Иначе полезните им вещества остават "оковани" в клетъчните вериги, които топлината би разкъсала. Те обаче увират по-трудно от доматите и затова трябва да се добавят в тенджерата ситно нарязани и с малко зехтин. Все пак трябва да се внимава с мазнината, тъй като гъбите я поемат и стават тежки за храносмилане.

Не е вярно, че трябва да пиете сок от моркови или да ги хрупате до прежълтяване заради каротина и ликопена, който съдържат. Тези вещества са 100 пъти по-силни антиоксиданти от витамин Е например (съдържащ се в червения грейпфрут и динята). Когато са сварени в супа или сос за яхния, те разгръщат своята мощ напълно.

Не бива обаче да се готвят прекалено дълго, за да не загубят витамините и минералите в тях. Това е старо правило, което остава в сила.

Аспержите затоплени

Аспержите по принцип не са вкусни сурови. Но ако са затоплени, повишават съдържанието си на полифеноли. Това са вещества с антираков ефект, които се съдържат още в зеления чай, черния шоколад и червеното вино.

По принцип полезните вещества в плодовете и зеленчуците се усвояват от човека по-трудно и в по-малки количества от веществата в животинските храни. Така е заради фибрите в растенията, които не позволяват на минералите да се отделят и фактически стопират приема им. Но топлинната обработка разгражда фибрите и минералите се освобождават за по-лесно усвояване.

Така при сготвени домати се повишава нивото на ликопена в тях, който има антираково действие за простатата и подобрява работата на сърцето. Тоест, мъжете трябва да ядат по-често доматите на сос, приготвен вкъщи. Все пак трябва да се ядат и сурови домати, защото при готвене те бързо губят своя витамин С.

Спанакът попарен

Фибрите затрудняват отделянето на желязото в зеленолистните зеленчуци като спанака. В сурово състояние само 5% от него се усвоява от човека. Но ако спанакът се попари, процентът скача на 15. И за него обаче е важно да не се прегрява, за да не губи витамините си.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*