Тъй като яде твърде много червено месо, мазнини и захар, съвременният човек е изложен на голям риск да се разболее от рак на дебелото черво. Този риск спада, ако се промени храненето, и това е доказано с множество изследвания.

Сп. "Нейчър" описва такава промяна при две групи чернокожи. Едните живеят в град Питсбърг в САЩ, а другите в едно село в Южна Африка. Първо е била съпоставена храната на двете групи. После е сравнена заболеваемостта от рак на дебелото черво при тях. Накрая диетите им са разменени за две седмици.

Резултатите са смайващи, писа в. "Гардиън". Възпаленията и другите биологични маркери за рак на дебелото черво спаднали чувствително при жителите на Питсбърг и рязко се покачили при африканските селяни. Това означава, че за първата група рискът да се разболеят от рак на дебелото черво се е понижил, а за втората се е повишил, и то за много кратко време.

Според учените това се дължи на фибрите, мазнините и захарта. В Южна Африка се ядат храни, богати на фибри, но бедни на мазнини и захари. В САЩ е обратното. Отдавна е известно, че фибрите в храната значително намаляват риска от рак на дебелото черво. Но да минеш на богата на фибри храна, след като цял живот си ял бедна на фибри, и това да има толкова бърз ефект, според учените е наистина изумително.

Ефектът се дължи и на промените в чревната флора на двете групи. При прием на фибри чревните бактерии произвеждат веществото бутират, което предпазва от рак. Ако храната е бедна на фибри и богата на мазнини, вместо бутират се произвеждат повече жлъчни киселини. Те повишават риска от рак.

"Изводът е, че никога не е късно да снижиш риска чрез промяна на хранителните навици, казва водещият изследването д-р Джеръми Никълсън. Аз съм изумен колко големи изменения настъпват в чревната флора и обмяната на веществата само за две седмици промяна в храненето."