Предстои ми финално интервю за работа в престижна институция, но с доста консервативни представи за външния вид на служителите, а имам 3 привличащи вниманието татуировки по видимите части на тялото. По какъв начин може бързо и изцяло да се премахнат, без да остават белези? Това пита 28-годишна читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот.

Можете да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не са предназначени за диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

На въпроса за възможностите за премахването на татуировки отговаря доц. Жана Казанджиева: 

За съжаление, отговорът засега е “не”. Съвременната медицина все още не разполага с перфектен метод за премахване на татуировки, с който без следа и само с един сеанс да се унищожи вкараният в кожата пигмент.

В цялата световна история успоредно с модата на татуировките се е развивало и изкуството за тяхното изличаване. Рецепти на лекари и лаици се появяват в медицинската литература още през първото християнско столетие и се усъвършенстват повече от 2000 години. Отначало са пробвали с различни смеси от киселини и тайнствени мехлеми, после се появило механичното дермабразио и хирургичното премахване. В повечето случаи тези методи оставяли трайни и неестетични белези, особено при татуировки с по-големи размери.

Демонстрацията на премахване на татуировки с рубинов лазер през 1963 г. събужда нови надежди. Днес всички смятат, че лазерите са като магическа пръчка или гумичка - с 1 процедура всяка татуировка изчезва безследно. Истината е съвсем друга. В последвалите десетилетия лазерите се усъвършенстваха много, но все още сме далеч от откриването на перфектна машина за “изтриване” на татуировки. Трудностите в премахването се дължат на много фактори. Ще изброя по-важните от тях.

Дълбочина и плътност на разположение на пигмента

Накратко: колкото по-дълбоко е разположен татуировъчният пигмент, толкова по-трудно е премахването му. Важен е методът на направа – професионален или аматьорски. Най-лесно се отстраняват аматьорските произведения – те са по-повърхностни и не толкова плътни. Проблемът при тях е, че пигментът е на различна дълбочина поради използваната примитивна техника и при премахване остава дълбоко разположената част. При професионалните татуировки пигментът е на едно ниво, но количеството черна, червена или синя боя е много повече и следователно много по-трудно се унищожава. Обратно на общоприетото схващане, лазерът не изпарява и не изкарва пигмента навън от кожата. Голяма част от татуировъчното багрило остава вътре, но се разпръсква на много малки невидими частици. Ясно е, че колкото повече пигмент има първоначално в кожата, толкова по-трудно ще се осъществи “раздробяването” му.

Ако трябва да формулираме правила за премахване на татуировките, то първото гласи: колкото по-голяма и по-тъмна е рисунката, толкова по-трудно е изличаването й.

Размер на пигментните гранули

Всички смятат, че татуировките се състоят от еднакви по големина зрънца пигмент, които са разположени на еднакви разстояния едно от друго.

Истината е съвсем различна. Големината на пигментните частички варира страшно много – от 4 до 4000 нанометра. Тази разлика прави работата на лазера невероятно трудна.

Лазерите унищожават най-добре пигментните гранули с големина около 40 нанометра. Затова при премахване на големи татуировки често остава видима една част от рисунката.

Цвят на татуировката

Най-лесно и бързо се заличават черните и тъмносини татуировки. За тях са предназначени и основната част от лазерите, които са на пазара. Въпреки масовата заблуда един лазер няма как да бъде ефективен за заличаване на всички цветове.

Лекарите, които премахват татуировки, са добре запознати с така нареченото колело на цветовете, което показва кой цвят от татуировката с каква дължина на вълната на лазера трябва да се премахне.

За съжаление, при някои разцветки (например жълто или оранжево) от другата страна на колелото няма съответен лазер – тоест останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.

Вид на лазерите

Татуировки не се премахват с всякакъв вид лазери.

За да е успешна процедурата, е необходимо лазерите да произвеждат наносекундни или пикосекундни пулсове енергия (1 билион или 1 трилион от секундата). Дори при тези специализирани технологии резултатите не са перфектни и почти винаги от татуировката остава малко пигмент или на мястото се образува белег.

В повечето случаи първо се прави тест с лазера, за да се определи неговата мощност и ефективност. Въпреки това е възможно образуване на белег, бяло или тъмно петно на мястото на татуировката.

Време на премахване

Само малките татуировки може да се премахнат в 1-2 сеанса.

Има специална скала, по която се пресмята колко процедури ще са необходими за заличаване на татуировката.

При нея се сумират фототипът на човека; мястото на татуировката (например за шия – 1 точка; за крайници – 5 точки), цветът (например само черно – 1 точка; многоцветна – 4 точки) и количеството пигмент (аматьорска татуировка – 1 точка; многократно повтаряна професионална – 4 точки).

Трябва да се съобрази и какви белези има вече човекът. Процедурата се отказва при склонност към образуване на надигнати белези (така наречените келоидни цикатрикси).

Важно е и дали под татуировката няма предишна.

След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.

Може да обобщим, че най-подходящи за премахване със специализиран лазер са малките, черни или тъмносини татуировки.

При големи, плътни и цветни татуировки рисковете за оставане на част от пигмента, белези или петна по кожата са много сериозни. При такива татуировки, ако имате интервю за работа - както в случая на читателката, която задава въпроса, или специален повод, при който не искате да се вижда кожната рисунка, най-добре използвайте професионален камуфлажен грим.

В подобни случаи нямате нито време, нито гаранция, че лазерите ще се справят успешно с нежелания пигмент в кожата ви.