28°C   София
 

Интердисциплинарните изследвания са много популярни в академичните среди, но от тях рядко има практическа полза. И все пак намесата на външен човек върши чудеса. Например в областта на резистентността към антибиотици.

Адин Рос-Гилеспи от университета в Цюрих не е лекар, а зоолог. Той изучава симбиозата между животни като сурикати и слепи кучета и се замисля за бактериите. Те също зависят една от друга, и то в още по-голяма степен. В резултат през юни д-р Рос-Голеспи обяви на конференция в Цюрих как може да се наруши симбиозата между бактериите. Тогава те не биха развивали резистентност.

При атака с антибиотик срещу популация от бактерии се случва някои да са генетично защитени от него. Те оцеляват и се размножават. Така в резултат отново на естествения подбор се развива и антибиотичната резистентност. Д-р Рос-Гилеспи открива обаче слабото място на този процес при бактериите. То е в начина, по който те си набавят желязо. Правят го, като отделят сидерофори – молекули, улавящи железни йони, които после си събират обратно.

В колонията от бактерии сидерофорите са общи - произвеждат се и се ползват от всички. Така на теория би се насърчил паразитизмът - някои бактерии да ползват сидерофори, без да са произвели свои. На практика това не се случва, защото всички в колонията са близки роднини. Но ако логиката на паразитизма се обърне, който произвежда повече сидерофори, отколкото потребява, няма да оцелее и това прави уязвима колонията като цяло.

Така д-р Рос-Гилеспи се насочва към химическия елемент галий. Неговите йони имат сходно поведение с железните и биха ги заместили в сидерофорите. Галиевите сидерофори обаче са безполезни за бактериите. Галият дори изолира напълно желязото, тъй като се съединява със сидерофорите много по-успешно. Така една умерена доза галиев нитрат може да изтреби цялата колония, като я лиши от нужното й желязо.

За да провери дали е така, д-р Рос-Гилеспи развъжда няколко колонии от бактерията Pseudomonas aeruginosa. Третира всички с антибиотиците ципрофлоксацин и гентамицин, но само на някои от тях дава и галиев нитрат.

Очаквано, растежът на бактериите спира. Също според очакванията през 12-те дни на експеримента възниква и антибиотична резистентност. Галиевият нитрат обаче не само лишава бактериите от желязо. Те реагират със свръхпроизводство на сидерофори, което ги изтощава и ускорява смъртта им.

Случилото се не е само лабораторен куриоз, тъй като галиевият нитрат се използва от дълго време като лекарство при някои видове рак и при костни заболявания. Сега се оказва, че лекува и инфекции. Той може да се използва незабавно при хора като така дълго чаканото решение на проблема с антибиотичната резистентност.manolov
09/28/2018 19:21:05

надеждна оферта за заем за селскостопански и промишлени инвестиции. Ние сме финансова институция, която предоставя заемни и инвестиционни услуги за всеки, който се нуждае. Ние предлагаме инвестиционни услуги в земеделския и индустриалния сектор, за да предоставим по-благоприятна подкрепа на земеделския производител. офертата е валидна от сума от 15 000 евро до сума от 500 000 евро. За цялата информация относно условията и формалностите се свържете с нашите агенти онлайн по имейл. Email: mocan.laurita@mail.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,