Не е тайна, че прероботените и готовите храни влияят зле на здравето, но как точно става това е много сложно да се установи. Чревната микрофлора например - това са полезните бактерии в стомаха и червата, които подпомагат смилането на храната. Ясно е, че поеманата храна влияе на деликатния им баланс.

Ново изследване показа, че тези бактерии са доста устойчиви и само дългосрочна промяна във вида на приеманата храна им влияе негативно. Учените установили, че хора, които ядат повече преработени храни и полуфабрикати, страдат по-често от неразположения и болести, дължащи се на увредена чревна флора. И обратно - който яде само натурални храни, няма такива оплаквания.

Други фактори, влияещи на чревната флора, са кърменето и приемът на антибиотици.

Но най-смайващо е откритието, че има връзка между обедняването на чревната флора и болестите от т. нар. аутистичен спектър. През 2014 г. тази връзка бе установена при мишки в изследване, определено като научен пробив. То установи, че при промени в композицията и структурата на чревните бактерии се отключват симптоми на аутизъм. И още нещо - че чрез прием на пробиотици (полезни чревни бактерии) тези сипмтоми отшумяват.

Това изследване откри нов хоризонт пред медицината в разгадаването на аутизма и дава надежди за лечението му. То навежда на мисълта, че човек трябва да поддържа разнообразието на своята чревна флора, като яде натурални храни и като приема пробиотици.