Страните с по-висока консумация имат повече нобелови награди

Често смятан за храна, която ни носи утеха при силен стрес, нарочен за страшилище на добрата фигура и свързван с романтичните жестове, шоколадът напоследък разкри колко е полезен за здравето.

Така поне твърди Боб Хобсън - един от водещите специалисти по хранене.

Разбира се, той уточнява много ясно, че под шоколад разбира само онази негова форма, в която съдържанието на какао е над 70% - с други думи, става въпрос за най-горчивия черен шоколад, пише британският в. “Дейли мейл”.

Здравословните ефекти се свързват също с какаовия прах и суровото какао, към които няма добавка на захар.

Какаото е богат източник на минерали, сред които магнезий (помага за здравината на костите и отпускането на мускулите), желязо (помага за производството на здрави червени кръвни телца) и цинк (помага за производството на нови клетки в организма).

Какаото съдържа

най-много

антиоксиданти от

всички останали

храни

на планетата. Тези антиоксиданти носят името флаваноли. Ефектът става още по-голям, когато при производството на шоколада към какаото бъде добавен “суперплодът” акай и дори пробиотици. 

Какаото освен това повишава нивата на редица химически вещества в мозъка, които се свързват със състоянието на съзнанието и промените на настроенията. Сред тях са фенилетиламинът, за който се смята, че създава зависимостта към шоколада у някои хора, както и триптофанът, който се трансформира в хормона на щастието серотонин. Какаото съдържа и теобромин, който има сходни ефекти като кофеина, но без страничните ефекти, които ни правят по-нервни и напрегнати. Тези три химикала, взети заедно, обясняват защо шоколадът е толкова привлекателен.

Смята се, че флаванолите в какаото разширяват артериите, което подобрява еластичността им и може да намали риска от инфаркт. Ефектът на тези антиоксиданти е сравняван с аспирина и

може да помогне

да бъдат избегнати

запушвания на

кръвоносни съдове

Резултати от 7 проучвания на университета в Кеймбридж показали, че мъже и жени, приемащи по-високи количества какао или черен шоколад, са с 37% по-малко заплашени от коронарни болести на сърцето, а 29% по-малко може да получат инфаркт. 

Оказало се също, че индианците куна от Карибския регион не развиват високо кръвно налягане, когато остаряват, до голяма степен поради факта, че консумират големи количества какао всеки ден. Онези, които напуснели острова си и започнели да ядат по-малко какао, губели защитния ефект по отношение на кръвното.

Връзката между

какаото и кръвното

налягане

се състои в това, че флаванолите, които то съдържа, увеличават количеството на азотния оксид в кръвта, което разширява кръвоносните съдове.

Страните с висока консумация на шоколад имат повече носители на Нобелова награда на глава от населението от онези, които консумират по-малко, показва пък изследване, публикувано в New England Journal of Medicine. Това говори, че шоколадът

прави хората по-умни

Различни изследвания са демонстрирали, че пиенето на какао 5 пъти в седмицата засилва потока на кръвта към онези части на мозъка, които подпомагат познавателната дейност и вниманието. Антиоксидантите в какаото неутрализират също така слабите възпаления, асоциирани с обърканите мисли. 

Изследвания при възрастни хора, чието умствено състояние се влошава, дали да се разбере, че онези, които редовно пият какао, имат по-голямо подобрение на паметта и на изразяването от онези, които не пият. От тази гледна точка какаото представлява голям интерес за учените, които се занимават с деменцията.

Ето няколко предложения как да си набавите минерали и антиоксиданти, като прибавите какао без захар към храната си:

- добавете една чаена лъжичка какао към протеиновия си шейк;

- добавете чаена лъжичка какао към мюслито си;

- направете си домашни енергийни бонбони, като смесите в блендера какао на прах, фурми и счукани лешници;

- сложете една чаена лъжичка какао в топло мляко и го изпийте преди сън. Магнезият ще помогне за отпускането на мускулите и за добрия сън. За допълнителен вкус може да добавите канела или кардамон.

Как да познаем кой е истински

В интернет набира популярност видео, в което мъж отваря опаковка черен шоколад и пробва да го запали. Загрятият шоколад трябва обаче първоначално да се стопи, а вместо това в клипа се вижда как направо започва да гори.

Възниква въпросът: гори ли истинският шоколад? Ето какво установи проучване на сайта “Медия Мост България”.

Ако шоколадът започва да гори, това показва, че

вместо настъргано

какао производителят

е добавил какао на прах

Този продукт представлява екстракция на какаови зърна, напълно лишени от масло. Отличава се с ниско качество.  Истинският шоколад се състои от натрошени какаови зърна и какаово масло.    СНИМКИ: PIXABAY

Истинският шоколад се състои от натрошени какаови зърна и какаово масло. СНИМКИ: PIXABAY

Ако е написано, че за приготвянето му са използвали не стрито какао, а прах, значи пред вас стои фалшификат. Вместо какаово масло производителите често слагат растителни мазнини, протеини и соеви добавки. За да се провери автентичността на продукта и да разберете изгаря ли натуралният шоколад, трябва да погледнете срока на годност. Натуралният продукт се съхранява не повече от 6-8 месеца.

По какви критерии може да се определи автентичността на шоколада?

- Сред основните признаци е съставът. Истинският шоколад се прави само от какаово масло и натрошени какаови зърна (без прахове и протеинови добавки).

- Срокът му на годност е не повече от 6-8 месеца.

- Истинският шоколадов продукт

трябва да се стопи в

устата и да не цапа

ръцете

- Има блестяща и гладка повърхност.

- При разчупване на плочките трябва да чуете хрускащ звук.

Какво друго трябва да знаем за натуралния шоколад?

Освен какаово масло по време на приготвяне на шоколадови изделия производителите използват кокосово и палмово масло. За да се разбере трябва ли да гори шоколадът, ако го подпалят, детайлно се анализира съставът на продукта.

Съставните части – какао, пюре и люспи, не са горими, но имат попиваща способност. В идеалния случай черен шоколад със 75% какао трябва при нагряване да се стопи, а топенето се определя от два фактора: 1) количеството захар и мазнини; 2) състав на мазнините, от който зависи степента на топене на маслената маса.

Известно е, че всички масла и мазнини при повишаване на температурата лесно се разтапят и разтичат. Ако в състава на шоколадовото изделие не се наблюдава превишение на масло, плочка шоколад свети при достигане на най-близкия до огъня слой. В този случай стопеният материал започва самостоятелно да изгаря като свещ в парафин независимо от това какъв е шоколадът. 

Истинският продукт трябва да се стопи и тогава се запалва. Това се дължи на факта, че в състава на сладкарските изделия присъства

захар, която просто

така е невъзможно

да се запали

За горене на какаово масло то трябва да се нагорещи и да се стопи.

И все пак гори ли черният шоколад? Както е известно, всяко вещество има самостоятелна температура на топене и изгаряне. Що се отнася до качествения, натурален шоколад, той се топи при температура 45-50°C. Защо става така?

Кристализацията на какаовото масло е необходима, за да създаде стабилни кристали с различни размери. За този шоколадов продукт след топенето се оставя да се охлади до определена температура. Темперираният шоколад се използва за направата на истински сладкарски шедьоври. Той

има зашеметяващ

външен вид и отлични

вкусови качества

В резултат на нагряване и охлаждане се получава лъскав, твърд и чуплив шоколад, който е истински. Въз основа на това, че много вещества при температура 50 градуса започват да горят, отговорът на въпроса гори ли натуралният горчив шоколад е очевиден.

В домашни условия също може да се провери това, но е важно да спазвате правилата за пожарна безопасност и да направите експеримента далеч от запалими предмети. Ако шоколадът се запали веднага, значи е фалшификат.