За да поддържаме здрава имунната си система в началото на пролетта, не трябва да преяждаме, да препиваме и да се подлагаме на диети, каза диетологът проф. Донка Байкова за „Фокус“.

„Напротив, точно в този сезон трябва да дозираме, защото имунната система има нужда от пълноценни белтъчни съставки в храните. Това означава комбинация между бобови и зърнени храни, чиито аминокиселини се балансират и достигат оптимални нива, необходими за организма да произвежда своите имунни тела. Знаем, че те са белтъчни структури – както клетките от белия кръвен ред, които са страж за организма и отбрана срещу външни токсични и всякакви други агенти. От друга страна, самите антитела, които произвежда организмът при справяне с различни инфекции, също са белтъчни субстанции“, каза проф. Банкова. Важно белтъкът да е не само в достатъчно количество, но и да е с балансиран състав.

„Ако не сме в режим на пост, подходящи са леките и пълноценни белтъчни източници – мляко, млечни продукти, белите или розови меса без видими тлъстини, обилно гарнирани с всякакви зеленчукови гарнитури, за да имат добра усвояемост на съставките, на желязото. Подходящи за гарнитура са и плодовете, тъй като и те са източник на витамин С – в частност цитруси, киви, тиква. Пълнозърнестите храни са за предпочитане пред продуктите от рафинирани брашна, защото са богати на минерали, витамини, антиоксиданти и фибри. И гарнирани с много течности. Изключително ценни в този период са чайовете, както и отварите от ехинацея, джинджифил, лайка, липа, мента, мащерка, бъз и пр., които имат и противовъзпалително значение. Също пчелните продукти като клеевата тинктура или прополиса, медът с неговите над 400 биологично-активни вещества. Не трябва да пропускаме и групата на луковите растения, богати на алицин – чесън и лук и техните пресни разновидности. Богати на сяра източници са и зеленчуците от групата на кръстоцветните – зеле, броколи, карфиол, китайско зеле, червеното цвекло и т.н.“, каза проф. Байкова. Тя обобщи, че всичко това са все мощни фактори, подобряващи имунната устойчивост на човешкия организъм.