Томографите са най-модерните апарати за диагностика на човешкото тяло. Те са два вида - магнитно-резонансен (МРТ) и компютърен (КТ). И двата "виждат" тъканите и органите слой след слой и преобразуват изображенията в серия от снимки. Така лекарят разглежда изследваната зона в различни равнини и поставя точна диагноза. Към томография се прибягва, ако ултразвуковият апарат или рентгенът не са дали ясна картина.

Основната разлика в двата метода е във вида на излъчването: при МРТ то е електромагнитно, а при КТ — рентгеново.

МРТ дава възможност да се разгледат костите, вътрешните органи и дори съвсем мънички капиляри. Прилага се за главния мозък, например след травма и при нарушения на кръвообращението, както и при подозрение за рак. МРТ показва също гръбначния стълб и ставите при травми, артрити и артроза, остеопороза и др.
КТ е универсален диагностичен уред. Най-често с него изследват органите в коремната област, пикочната система, бъбреците и др.

И двата томографа имат камери, в които човек влиза в легнало положение и остава между няколко минути и половин час според сложността и обема на изследваната зона. Докато лежи неподвижно вътре, МРТ подлага човека на серия електромагнитни облъчвания. При КТ около него се върти лъчева тръба, изпускаща рентгенови лъчи. На тях тялото реагира със специфични сигнали, които се улавят от датчици и се предават в компютър. Понякога за още по-добра видимост се използват контрастни вещества (препарати, съдържащи йод).

Както за МРТ, така и за КТ има ограничения при използването, както и противопоказания. МРТ е неподходящ за хора с метални импланти или метални стентове в артерии, сърдечни стимулатори или други външни предмети от метал. Те ще пречат на електромагнитните вълни.

КТ пък е противопоказна за бременни и при някои болести като бъбречна недостатъчност.

И при двата апарата има лимит за теглото на пациента. Те са безпомощни при много тлъсти хора.