Трябва ли в метрото да носите ръкавици, за да се пазите от микроби по тръбите за хващане?

Да, нужна е бариера, за да не полепват микроби по ръцете и да не се предават зарази. Не е сигурно обаче, че ръкавиците вършат работа. Трябва някой да измисли "презерватив за метро", който да се нахлузва на ръката. По тръбите за хващане в мотрисите има пълен набор от микроби и вируси. Външни повърхности като дръжка на брава или капак на пощенска кутия се стерилизират от ултравиолетовите лъчи на слънцето, но под земята няма такава естествена защита.

Затова човек трябва да държи ръцете си далече от очите и устата и да ги измива, след като се е возил в обществения транспорт и е пипал такива повърхности. Хитър номер е да се държиш за тръба в метрото през лакътя, а не с длан, защото лакътят се заразява по-трудно от дланта.

Иначе микробите в метрото не са по-страшни от микробите на работното място. Но през грипния сезон трябва да се внимава повече. Особено ако някой с видимо болнав вид е пипал същата тръба за хващане. Ако ли пък вие самият сте грипав, бъдете милостив към околните, не кихайте в шепа и мийте често ръцете си.

Все пак да сте наясно, че е по-вероятно да пипнете инфекция при посещение в лекарски кабинет или в болница, отколкото в метрото на път за работа.