От Швейцария и ЮАР са най-добрите в света

В наши дни импланти слагат навсякъде. Това не е евтина процедура, но пък има примамливи предложения от типа "два за цената на един".

Заслужават ли доверие? На какво изобщо да се обръща внимание, ако ще се подлагате на нея?

1. Имплант или коронка?

Не може да се каже еднозначно. При всеки проблемен зъб решението е различно. В едни случаи е добре да се сложи имплант. Например ако всички зъби са здрави, но по някаква причина липсва един. Тогава е по-добре съседните да се запазят, а не да се обличат. Но може да се налага именно протезиране. Мостовете от циркониев двуокис не отстъпват по качество и на най-скъпите импланти, стига, разбира се, да има опорни зъби. Освен това не се махат нервите под тях. Те са естетични и остават в устата над 20 г. Импланти се слагат, ако в устата всичко е идеално или ако няма опорни зъби. При нарушена захапка се прави протезиране.

2. Съмнителна ли е офертата "два импланта на цената на един"?

Да, и то доста. Тя означава, че ще ви сложат импланти с ниско качество или направо менте.

3. Боли ли при поставянето?

Не, защто се прави под упойка било чрез седация, било чрез местна упойка. Седацията е приспиване, докато се правят всякакви зъболекарски манипулации, не само имплантиране.

4. Има ли рискове?

Да, но добрият зъболекар ги свежда до минимум. На долната челюст е мандибуларният нерв, а на горната освен нерва е и хайморовият синус. Затова трябва да се внимава с височината и ширината на импланта.

5. Какви са противопоказанията?

Онкологично или психическо заболяване, болест на кръвта, на ставите и на костната тъкан, туберкулоза, нарушения на имунната система, възпаления на лигавиците в устата, нелекуван диабет, бруксизъм (скърцане със зъби), алергия към анестезията и ендокринни болести. Имплант не се слага и при скъсено разстояние до носната кухина или синусите над горната челюст, както и при недостатъчно костна тъкан на мястото на имплантиране.

Има и временни пречки - кариеси, възпаление на венците, периодонтит, патологична захапка, пушене, бременност и кърмене, наличие на киста или гноен процес в устата. Лошата хигиена на зъбите също е пречка. Затова няколко месеца преди имплантиране за тях трябва да се полагат специални грижи. Пушенето също е почти несъвместимо, защото пушачът може да отхвърли импланта. Затова преди операцията цигарите трябва да се спрат за 10-14 дни. При бременност има прозорец за имплантиране от 4-ия до 6-ия й месец, когато анестезията няма да навреди на плода. Най-модерните видове импланти могат да се поставят и на диабетици, както и на болни след химиотерапия.

6. Някои обещават имплантиране за 1 ден?

За 1 ден нищо не се прави! Преди да се постави имплант, пациентът се изследва за болести и се проверява неговата устойчивост на стрес, тъй като имплантацията е стрес за организма. Самата процедура е доста бърза. Заедно с направата на коронка върху импланта отнема максимум 2 часа.

7. Коя е оптималната цена?

Скъпо не винаги значи добро. В момента има огромен избор на импланти - над 1000 вида, но повечето са с неясен производител. Добрите са максимум 20. Цената не бива да е под 200 долара. А най-евтините са 25 долара без коронката.

8. Вярно ли е, че швейцарските са най-добри?

Да, швейцарските и южноафриканските импланти са най-добрите в света.

9. Колко дълго се изкарва с имплант?

Зависи от метода на поставяне, от качеството на костната тъкан и мястото на поставяне. Средно от 5 до 20 г. С времето имплантът се интегрира с костта, а това зависи от материала му. Титанът е оптималният материал - към него костта прилепва по-добре, отколкото към сплавта от алуминий и ванадий.