Безплатни прегледи за пациенти с установен рак на простатата, бъбрека или пикочния мехур ще бъдат проведени на 21, 27 и 28 януари в кабинетите по урология на "Аджъбадем Сити клиник Токуда болница", съобщиха от лечебното заведение.

Предварителното записване е на тел. 02/403 4910 или 02/403 4000.

Прегледите предхождат изпробването на високоспециализираната роботизирана система "Да Винчи" с приложение в урологията, която ще бъде на разположение в болницата от 10 февруари.

Д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология и медицински директор в "Токуда" и екипът му вече са сертифицирани за работа с най-прецизната хирургична техника "Да Винчи". За първите процедури ще пристигне и проф. Корал, който е въвел методиката в Турция, автор е на първите операции с робот в южната ни съседка и е безспорен авторитет в световната медицина.

„Урологията е една от най-бързо развиващите се в технологично отношение медицински области. Предстоящото въвеждане на роботизирана урологична хирургия в "Токуда" е естествената стъпка в развитието на Центъра по ендоурология, в който щадящите и прецизни техники са основна цел. Пациентите ще могат да получат лечение на същото ниво, което биха получили в най-развитите ендоурологични центрове в света“, обясни д-р Давидов.

Роботът "Да Винчи" е сложна хирургична система, която позволява извършване на минималноинвазивни оперативни интервенции. Системата се използва в няколко области на медицината, но най-често в урологията.

Предимствата на роботизираната система "Да Винчи" са прецизност на движенията на инструментите, минимална кръвозагуба, кратък възстановителен период на пациента, минимални постоперативни усложнения. Роботизираната хирургия има предимства дори в сравнение с лапароскопската. Мониторът на робота дава на хирурга триизмерен образ на необходимия участък с многократно увеличение, което позволява постигане на изключителна прецизност на движенията.