Лечебните свойства на дивия кестен са познати отдавна. С лечебна цел се използват най-вече кората и семената - плодовете на растението.

Кората се бели рано напролет, преди развитието на растението, а плодовете се берат след узряването им през септември - октомври. И кората, и семената съдържат вещества с противовъзпалително и антисептично действие, а също и витамин С, витамин К и др.

Благодарение на тези вещества, извлеците от див кестен упражняват съдосвиващо, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие и спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове.

Дивият кестен се използва широко от фитотерапевтите за лечение на хемороиди, на разширени вени и на други състояния и заболявания, свързани с повишен риск от образуване на вътресъдови съсиреци.

Дивият кестен може да бъде използван за намаляване на повишения холестерол в кръвта и забавяне на атеросклеротичните процеси.

Извлек от това растение се препоръчва на страдащите от исхемична болест на сърцето и на тези с високо кръвно налягане. С лечебна цел се използва отвара от корите на растението, която се препоръчва за компреси и за пиене.

Отвара

От плодовете се прави запарка, като за целта е препоръчително една супена лъжица наситнени плодове да се залее с 500 мл вряла вода и да се остави да престои в нея в продължение на няколко часа. След прецеждане така приготвената запарка се разделя на 3-4 дози, които се изпиват на гладно, съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.

Извлек

Популярно е и използването на спиртен извлек от семената на дивия кестен. За целта ситно нарязани семена киснат 15 дни в силна ракия, в съотношение 1: 10. Така получения спиртен извлек се използва за втриване в кожата над разширените вени.