Висока температура, оток, зачервяване, непоносима болка - така си представяме възпалението. Без да подозираме, че преди да се стигне до острото състояние, то месеци и години се е подвизавало в тъканите и тихо е амортизирало ставите, артериите, мозъка. Лоша новина, която обаче ни мотивира да слеем стремежа да удължим младостта с битката срещу възпаленията. За тази цел науката взема на въоръжение нанотехнологии, генни терапии, иновативни препарати. Обикновеният човек има просто, но изпитано оръжие - храната. Гръмкото название на такъв начин на живот е антивъзпалителна диета. Популярността й се дължи на нейната достъпност и очакването, че освен ползи за здравето тя предполага и моделиране на тялото според съвременния идеал за красота, пише "24 часа".

Стресът, обездвижването, наследствеността, излагането на токсини (като при пасивното пушене например) може да допринесат за възникването на такова хронично възпаление, но изборът на диета може да помогне в борбата с независещи от нас фактори.

Според интегративната медицина - набиращо популярност ново направление, което залага на съчетаването на алтернативни и традиционни терапии, храните против възпаления са най-доброто нещо, което сами можем да направим за благоденствието си. Такъв живот не налага никакви компромиси с вкуса, просто спирайте редовно и на щандовете за плодове и зеленчуци, купувайте си ядки и семена, отбивайте се в рибните магазини, обърнете внимание на подправките от индийската кухня, съветва д-р Мириам Нелсън, директор на Центъра за физическа активност и хранене към университета "Тъфтс" в Бостън. Благодарение на препоръчвани от нея храни хора с артрит намалили лекарствата, а ръцете и краката започнали да ги слушат повече.

Страдащите от болезнени стави не са единствените, които се нуждаят от помощ. Все повече изследователи смятат, че леките, незабележими хронични възпаления допринасят за сърдечносъдови заболявания, рак, болестта на Алцхаймер, диабет от тип 2. Но намират нови и нови доказателства, че противовъзпалителни съединения в храната може да неутрализират уврежданията. Не става дума за популярното разбиране на диетата като средство за отслабване, а за хранителен план за цял живот. Но той в крайна сметка води до същия резултат.

Сред най-ефективните са омега-3 мастните киселини, които се срещат в рибите, но и в растителни храни като лененото семе например. В организма омега-3 киселините се превръщат в хормоноподобни вещества, които намаляват възпалението, обяснява пред специализираното издание "Хелт" д-р Нелсън. Полезните при определени условия омега-6 полиненаситени мазнини, срещани в слънчогледовото, царевичното и други популярни масла, обаче улесняват възпалителните процеси. Затова двата вида трябва да са в равновесие - ако присъстват в храната ни приблизително поравно, държат в шах болестите. Но лекарите смятат, че в храната на повечето хора омега-6 мазнините са до 20 пъти повече от омега-3.

Основни виновници са преработените храни, с които прекаляваме, и, отсъствието на полезни храни с омега-3 мастни киселини като лененото семе, рапичното масло, орехите. Добра новина е, че някои плодове - череши, къпини, малини, боровинки, ягоди, смекчават ефекта от диспропорцията. Смята се, че техни съставки взаимодействат с ензими, които подхранват възпаленията. Подобни качества имат повечето плодове и зеленчуци благодарение на полезни фитохимикали като кверцетина в ябълките и лука, бромелаина в ананасите и т.н. Дори доматите, подозирани за засилването на артритните болки в ставите, съдържат 20-ина противовъзпалителни съединения.

Плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни са основните препоръчвани оръжия срещу подмолните хронични възпаления. А като врагове на младостта и здравето се сочат храните с много захар, рафинираното брашно и трансмазнини.
Д-р Андрю Уейл, един от "законодателите" на противовъзпалителните диети, очертава
правилата - прясна храна, разнообразно меню, изобилие от плодове и зеленчуци
и избягване на обработени храни и заведения за бързо хранене. Американецът е създал школа, прилага методите си в собствен здравен център и разпространява убежденията си чрез бестселъри и сайт за здравословен живот. Автор е и на практическо ръководство за хранене, което има претенциите да предпазва от хроничните възпаления и свързваните с остаряването метаболитни проблеми, заболявания на сърцето, ставите, мозъка.

Според експерта едновременно с неутрализирането на възпалителните процеси в клетките диетата стабилизира кръвната захар и осигурява достатъчно витамини, минерали, есенциални мастни киселини, фибри, полезни фитонутриенти.

Най-големият дял в неговата пирамида на противовъзпалителната диета се пада на зеленчуците - 4-5 купички на ден, и плодовете - само с порция по-малко. Особено се препоръчват кръстоцветните зеленчуци от голямото семейство на зелето - не само традиционното у нас "обикновено", но и червеното, брюкселското, карфиола, броколи.

Следват ги зърнените и бобовите храни - колкото се може по-нерафинирани, които трябва да присъстват в умерени порции на всяко от основните хранения. Изборът не е ограничен само до кафяв ориз, басмати, див ориз и боб , категорията е разширена с булгур, ечемик, просо, елда и по-екзотичните киноа, амарант, чия. Специално място заемат пастите от твърда пшеница , препоръчани ал денте - приятно еластични, защото разкашканите се усвояват по-бързо и не изпълняват ролята си на регулатор на кръвната захар.

На следващото ниво на пирамидата са ядките, семената и студенопресованите масла от тях , препоръчвани в малки, но редовни дози 3-5 пъти за деня.
После се нареждат рибата и морските дарове. Нагоре пирамидата се стеснява и така онагледява как всяка следваща група храни трябва да заема по-малък дял във всекидневното меню. Д-р Уейл заделя "етаж" за азиатските гъби, от които у нас най-познати са шийтаке и майтаке .

Следват храните с качествени белтъчини - всеки ден умерен прием на кисело мляко или сирена, яйца (3-5 седмично) или цели соеви продукти като зърна и кълнове, по-рядко и специфичното тофу. Още по-нагоре, като ценни и в малки количества, са чесънът, джинджифилът, куркумата, кърито, чилито.
3 нива под върха са зеленият и черният чай, полезни мазнини като зехтина, лененото масло, авокадото.

На предпоследния етаж е чашата червено вино на ден. А отгоре, в позицията на "черешката", тържествува блокче черен шоколад.