Почитан плод от търсачите на полезна и лековита храна.

Хранителният състав на годжито, неговите силни антиоксидантни свойства го превръщат в един от супер плодовете. За успеха му в съвременния свят голям принос има и съдържанието на витамин С, което е сред най-високите познати в плод.

Плодът на това растение-чудо е много крехък. Това превръща брането му в деликатна задача - то е изцяло ръчно, за да се запази цялостта на малките топчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. За съжаление, годжи берито почти никога не може да бъде намерено в свежата си плодова форма извън регионите на производство. На пазара се среща обикновено в опаковки сух плод, който обаче в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия.

Много популярен e сокът от годжи бери. Заради голямото количесто добре запазени полизахариди в него, му се приписват силни лековити свойства.

Като цяло годжи е известно с благоприятните му влияния върху сърдечносъдови болести и възпаления, заболявания на очите (вкл. глаукома), смущения, свързани с нервната система; помага за превенция на ракови заболявания. Счита се, че годжи е също активен имуностимулант, повлиява положително метаболизма, удължава живота, прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло.

От листата на растението и от кората на корените му се прави чай, който е типичен за китайската традиционна медицина и потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. Независимо дали ще повярваме на популярните легенди, според които един китаец живял 252 години само защото всеки ден си похапвал годжи бери, или не, този плод и неговият сок със сигурност ще ни помогнат да се чувстваме добре. (ХФ)

Познавате ли?