Акад. д-р Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев” отговаря на въпроса на Милена Стойчева:

За повишено кръвно налягане се приемат стойности над 140 mmHg (систолично) на 90 mmHg (диастолично). От това заболяване страдат около 30-40% от населението в развитите страни, включително в България.

Съдовете на окото са част от съдовата система на организма. При редица заболявания едновременно със съдовете на мозъка, сърцето и крайниците се засягат и очните съдове. При изследване може да се открият и проследяват настъпващите промени в очните съдове и тъкани, които съответстват до голяма степен на уврежданията в целия организъм.

Опасни усложнения на високото кръвно налягане са остро настъпващи запушвания на артериални и венозни съдове в окото, които могат да доведат до значително намаление на зрението и дори до слепота. По-често се нарушава проходимостта на венозните съдове. Кръвта от окото се оттича чрез централната ретинена вена. Нейното запушване е много тежко състояние и зрението намалява значително. При запушване на клонове от тази вена, които събират кръвта от отделни участъци в ретината, настъпва състоянието клонова венозна оклузия. В ретината се развиват кръвоизливи, оток и дегенеративни промени.

При около 60-70% от болните клоновата венозна оклузия се дължи на хипертонична болест, при около 10% - на диабет. Може да настъпи и при сравнително млади хора (45-55-годишни) с нелекувана и некомпенсирана хипертония (стойности над 160-180 mmHg). Зрениетo намалява постепенно, а в очното дъно се виждат разширени и нагънати венозни съдове с хеморагии, които постепенно обхващат ретината и областта на макулата (централно зрение).

Други причини за запушване на очните съдове са атеросклерозата и кръвните заболявания. Предразполагащи фактори са тютюнопушенето, далекогледството и нарушението в мастната обмяна.

Задължителни са честите контролни прегледи, за да се прецени нуждата от приложение на лазер за подобряване на зрението и предотвратяване на усложнения.

Операция е необходима само при усложнения - проникване на кръвоизлива от ретината във вътрешността на окото - стъкловидното тяло (хемофталм). Най-тежкото е развитието на тракции (тегления) на ретината, което може да доведе до отлепването й. В тези случаи също е необходима операция.

Много по-опасни и с тежки последствия са запушванията на артериални съдове в окото. Най-драматично протича оклузията на централната ретинална артерия, при което има внезапна пълна загуба на зрението. По-често се наблюдава при болни в напреднала възраст. Напоследък се описва синдром на хронична очна исхемия при болни с продължителна и нелекувана системна хипертония.

При установено високо кръвно налягане е задължително да се провежда лечение за неговото регулиране и редовно проследяване на очните промени.