Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор “Ангиология” в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница - София. Той отговаря на въпроса на Силвия Йорданова.

Доплерово изследване неправилно се нарича ултразвуковото изследване с използване на цветнокодирана или пулс-вълнова Доплерова сонография най-често на сърцето и периферните кръвоносни съдове, а някъде и като допълнение на ултразвуковото изследване на други органи. Накратко това е ехографско изследване на кръвоносните съдове, като се използва известният от физиката Доплеров ефект за изобразяване на движението на кръвта (кръвотока) в тях.

Кристиан Доплер описва Доплеровия ефект като зависимост между честотата на вълната (спектъра) на излъчваната светлина на движещ се обект и скоростта му на отдалечаване от наблюдаващия.

Този ефект по-късно се използва в ехографските апарати, като разликата в честотата на изпращания в тъканите и отразен от тях ултразвук е пропорционална на движещите се частици (еритроцитите) в кръвоносните съдове. По този начин може да се изобрази по различен начин наличието на кръвен ток в тези съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции. Изобразяването може да бъде като цветнокодирана карта или като спектрална крива от определено място (пробен обем) от изследвания кръвоносен съд.

Доплерехографията се използва в ангиологията за диагностика на различни заболявания на кръвоносните съдове - артериални тромбози и емболии, аневризми, дисекиращи аневризми, венозни тромбози и тромбофлебити, разширени вени и др.

Тя е неоценим помощник на ангиолога и съдовия хирург и се прилага при почти всички съдови пациенти като метод за диагностика, предоперативно и следоперативно изследване за контрол на извършените съдови операции.

При доказването на дълбоките венозни тромбози, най-често в областта на долните крайници, достоверността на изследването достига до 95%. При изследване на сънните артерии се установява наличието на атеросклеротични плаки, стесняващи кръвоносния съд.

При ехографията след клиничен преглед лекарят поставя водоразтворим контактен гел върху кожата на пациента и с трансдюсера на ехографския апарат оглежда през кожата (сканира) съответната област. Образът се получава на екрана на ехографа и може да бъде записан при нужда. Кръвотокът може да бъде демонстриран и със звук симултанно с образа.

Изследването е напълно безвредно дори за бременни жени и малки деца, може да се извършва многократно, като се проследява ефектът от лечението, може да служи за скрининг при атеросклероза на периферните артерии и при разширени вени на крайниците.

Методът се използва и в много други специалности.

Освен на добър и съвременен ехографски апарат изследването е необходимо да бъде извършено и от опитен ехографист.

В последните години Доплеровото изследване се доразвива с използването на триразмерната ехография, лазерното Доплер изследване, мощностната или Power Доплер ехография, използването на ехографа интраоперативно чрез използването на специални стерилни сетове и др.

Доплеровата ехография може напълно да се конкурира с компютърната томграфия и ядреномагнитния резонанс.