Д-р Атанаска Чешмеджиева, асистент в Клиника по орално-челюстна, лицево-челюстна и пластична хирургия, ВМА

Тя отговаря на въпроса на В. Михайлова от София

Tуморите са патологични процеси, при които настъпват качествени и количествени промени на мястото, където се развиват, под действието на различни общи и локални фактори.

В буквален превод от лат. език tumor означава подутина.

От друга страна, туморите са доброкачествени и злокачествени. Те могат да засегнат костни структури и/или меки тъкани.

Особено специфично за лицево-челюстната област е, че освен всички тумори, които могат да се развият в човешкия организъм (първични или метастатични), се срещат и типични форми - тумори на слюнчените жлези; одонтогенни тумори (т.е. произлизащи от зъба и неговите прилежащи структури); тумороподобни образувания на венците, устната лигавица и челюстите.

Последните изброени имат характерна локализация - устната кухина.

Причини, които водят до развитие на тумори в устата, са: тютюнопушене; честа употреба на алкохол; консумация на силно пикантни и горещи храни.

От значение са също така наличие на различни метали в устата под форма на пломби, зъбни коронки и мостове; неудобни, причиняващи рани пластмасови протези; занемарена устна хигиена с натрупване на зъбен камък, плака и др.

Степента и времето на действие на различните фактори определят големината и тежестта на развиващия се патологичен процес.

Смята се, че по отношение на лечението най-важен момент е точното диагностицирането на туморното образувание.

В повечето случаиза да се излезе с категорично мнение е необходима рентгенова снимка на зъбите и/или челюстите.

Едва сллед медицинския обстоен преглед на пациента се определят обемът и стъпките на необходимата терапия.

При доброкачествените тумори водещо е хирургичното лечение, за разлика от злокачествените, където се налага комбинирана терапия.

Важно за повечето тумори в устната кухина е наличието на предтуморен стадий.

Затова е препоръчително, всеки да посещава редовно лекаря по дентална медицина.

Зъболекарят обикновено пръв открива измененията в устната кухина и насочва пациента към специалист по орална или лицево-челюстна хирургия.

Важно е да се каже на пациентите, че ранното и своевременно откриване на всяко туморно образувание води почти винаги до пълно оздравяване.