Акад. Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”

Тя отговаря на въпроса на И. Димитрова (83 г.) от София

В тази възраст най-честата причина за постепенно намаление на зрението е пердето (катарактата). Другите чести причини за понижено зрение са макулната дегенерация и глаукомата.

Катарактата представлява помътняване на очната леща, която е важна част от оптичната система на окото, която пречупва светлината и фокусира образа върху ретината. Зрението се засяга и при най-малкото нарушение в прозрачността на лещата. Развитието на катаракта е свързано с напредването на възрастта и настъпва най-често след 60-ата година. Не са известни сигурни методи за предпазване или лечение с медикаменти. Използват се различни видове капки, които съдържат витамини, микроелементи, антиоксиданти, като се очаква известно забавяне на процеса. По-важно значение има предпазването от различни вредни въздействия, които могат да предизвикат и да ускорят помътняването на лещата. Доказано е, че тютюнопушенето увеличава от 5 до 8 пъти риска от перде. Потвърдена е ролята и на други фактори, които увеличават опасността човек да заболее: ултравиолетова светлина, различни интоксикации, диабет, съдови исхемични заболявания и др.

За да се предотврати развитието на перде и евентуално да се избегне операция, се препоръчва:

• носене на слънчеви очила (след консултация с офталмолог);

• избягване на тютюнев дим и злоупотреба с алкохол;

• лечение на системните заболявания.

Особено при начално перде тютюнопушенето се забранява напълно. Благоприятно въздействие за забавяне на помътняването има спазването на диета с известно ограничаване на мазнините (съдържат се в месото и млечните продукти), намаляване на теглото (при затлъстяване) и водене на здравословен живот с избягване на интоксикация, както и на ексцесивни физически натоварвания.

Спазването на различни препоръки от народната медицина за здраве и дълголетие може също да има благоприятно отражение.

Пердето се лекува само с операция. С помощта на съвременните офталмохирургически методи операцията може да се извърши и преди да е настъпило значително помътняване на лещата и затруднено зрение (с ултразвук - факоемулсификация). Операциите, при които се имплантира мека леща, се извършват с малък тунелен разрез на роговицата. Рискът е сведен до минимум и резултатите обикновено са отлични, като зрението се възстановява веднага.

Дегенерацията на макулата се проявява при хора над 45-50 г. и е най-честата причина за намаление на зрението, нелечима слепота и инвалидност сред възрастното население в развитите страни. Първите признаци са смущение в централното зрение - лека деформация на образите, затруднение при четене и гледане на телевизия. Постепенно зрението намалява значително и може напълно да се загуби възможността за различаване на букви, дребни предмети и лица. Болните обаче могат да се движат самостоятелно, тъй като се запазва виждането в периферията на зрителното поле. При диагноза дегенерация на макулата никога не настъпва пълна загуба на зрението.

Причините за заболяването не са напълно изяснени. Установено е, че то е свързано с нарушение в обмяната на зрителните пигменти и смущение в процеса на стареене на ретината. Рискови фактори са: пушенето, повишено излагане на ултравиолетови лъчения, наследственост, намалена консумация на плодове и зеленчуци, далекогледство, светли ириси, съдови увреждания, смущения в липидната обмяна, общи интоксикации и др.

Съществуват две форми на макулна дегенерация, свързана с възрастта: суха (атрофична) и влажна (ексудативна, неоваскуларна - с развитие на неоваскуларна мембрана в макулата). За поставяне на диагнозата и определяне на лечението е наложително извършване на специализирани изследвания.

За предпазване и забавяне развитието на заболяването се препоръчва носене на тъмни очила, приемането на мултивитамини, ограничаване на зрителното натоварване, диета с ограничаване на животинските мазнини, лечение на съпътстващите общи заболявания.

От няколко години в Европа и САЩ, включително и в България, за лечение на влажната форма на макулна дегенерация с успех се прилагат няколко медикамента. Терапията се състои в инжектиране на лекарственото вещество във вътрешността на окото на всеки 30-45 дни. Необходимо е пациентите, на които се прилага това лечение, да се изследват често от лекуващия офталмолог. Въпреки прилагането на тези съвременни методи пълно излекуване на заболяването не се постига.

Глаукомата е сериозно очно заболяване, което е сред най-честите причини за настъпване на нелечима слепота при хора на възраст над 65 г. Глаукомата изисква непрекъсната терапия и проследяване от специалист офталмолог. Лечението се провежда с очни капки, лазер или операция според състоянието на компенсация и наличието на зрителни увреждания. При напреднал стадий на глаукомата се провежда хирургическо лечение. Най-често с операцията се постига намаление на вътреочното налягане и стабилизиране на състоянието.

Препоръчвам ви да бъдете прегледана от очен специалист, за да се установи причината за намалението зрение и за да се извърши необходимото лечение.